Hirdetés
Hirdetés

Szanyi Tibor jelöltje megtámadta a szerencsi választás eredményét

| 2020. 10. 20. | 17:33:00
Azt állítja: tudomása volt arról, hogy készpénzben, illetve más egyéb kompenzáció útján anyagi előnyt ígértek a választóknak azért, hogy szavazatukat a Fidesz-KDNP jelöltjére adják le.
Szanyi Tibor jelöltje megtámadta a szerencsi választás eredményét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megtámadta az október 11-én, a borsodi 6. számú választókerületben lezajlott időközi országgyűlési képiviselő-választás eredményét az ISZOMM párt által támogatott független jelölt.

A Szanyi Tibor által idén júniusban bejegyzett Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom jelöltje Tóth Ádám fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, kifogásolta, hogy ismeretlen tettesek "a választáshoz kapcsolódóan jogszerűtlen módon jártak el." (a beadvány oldalunkról letölthető.)

Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott fellebbezésben azt írta:

"az október 11-én megrendezett időközi választással kapcsolatban több jogszabálysértésre is fény derült. Több településről is érkeztek jelzések, hogy a választópolgárokat gépjárművekkel csoportosan szállítják a szavazókörökhöz és a Fidesz-KDNP jelöltje melletti voksolásra buzdítják, kényszerítik őket."

Majd így folytatta:

több videófelvétel is tanúsítja, hogy a választópolgároknak tudomása volt arról, hogy készpénzben, illetve más egyéb kompenzáció útján anyagi előnyt ígértek nekik azért, hogy választójogukat a Fidesz-KDNP jelöltjének javára gyakorolják, ami nyilvánvalóan sérti a Ve. fentebb meghatározott alapelveit.

"Ezen jogszabálysértések kimerítik a BTK Választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény törvényi tényállását" - írja Tóth Ádám, aki szerint az "ezen bűncselekményből származó szavazatok is beleszámoltattak a végeredménybe. A büntetőfeljelentést az illetékes rendőrkapitányságon megteszem."

Kéri, a választási eljárást vagy annak a jogorvoslattal érintett részét semmisítse meg az NVB, és ismételtesse meg az időközi választást.

[Beillesztett cikk: Megvan a borsodi időközi választás végeredménye]

Az október 11-én megtartott időközi képviselő-választást a Fidesz-KDNP jelöltje, Koncz Zsófia nyerte. A Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM által támogatott Tóth Ádám a szavazatok 2,23 százalékát szerezte meg.

Hirdetés
Hirdetés