Milliárdos pályázati forrás a távfűtéses társasházak előtt

MTI

2020.12.22. 13:12

Milliárdos pályázati forrás a távfűtéses társasházak előtt
(Fotó: Freepik)

A támogatást 50 százalékos önrésszel lehet igénybe venni.

Hirdetés

Hirdetés

A tavalyihoz hasonlóan márciustól újra pályázhatnak, összesen 3 milliárd forintos keretösszegben a társasházak és lakásszövetkezetek a távfűtési rendszerek korszerűsítésére, a szabályazhatóságot lehetővé tévő berendezésekre, de akár radiátorcserére is – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára december 22-én az M1-nek. Kifejtette: a tavaly indult programon keresztül 26 300 lakást értek el, és jövőre további 25-30 ezer ingatlan fűtési rendszerének korszerűsítését tervezik az 50 százalékos önrészt igénylő támogatással.

Magyarországon tavaly nyáron, még az első program indulása előtt nagyjából 200 ezer korszerűtlen távfűtéses rendszerű lakást tartottak számon.

Az egy lakásra igényelhető támogatási összeg 400 ezer forint, társasházak esetében pedig a limit 75 millió forint.  A minisztérium azt várja a programtól, hogy 18 millió kilowattóra energiamegtakarítást eredményezzen és 4000 tonnával csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. A tavasztól elérhető keretre kimerülésig lehet pályázni – tette hozzá Kaderják Péter, utalva arra, hogy a legutóbbi pályázat kerete 5 hónap alatt fogyott el.

pályázattávfűtéstársasház

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés