Hirdetés
Hirdetés

Napelemet telepítenek a rászoruló bodroghalmi család házára

| 2020. 12. 15. | 18:08:00
A Magyar Református Szeretetszolgálat a cigándi járásban segíti a térség lakosságának társadalmi felzárkózását.
Napelemet telepítenek a rászoruló bodroghalmi család házára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2018-ban kezdte meg azt a hosszútávú programot, mellyel az ország egyik legszegényebb térségeként számontartott cigándi járásban segíti a térség lakosságának társadalmi felzárkózását. A térségben számos család él olyan ingatlanban, amely nem rendelkezik villanyárammal, mert a család felhalmozott tartozásai következtében kikapcsolták a szolgáltatást, vagy már az előző tulajdonos, lakó felhalmozta a tartozást annál az ingatlannál, amibe beköltözött a család. Továbbá sok család veszi igénybe a feltöltőkártyás szolgáltatást, de nem mindig van lehetősége a folyamatos feltöltésre, így napokig nem rendelkezik árammal. A hátrányos helyzetű családok körében nem jellemző a megtakarítás, alacsony jövedelmükre hivatkozva.

A Magyar Református Szeretetszolgálat ezen családok megsegítésére kezdte meg 2020 szeptemberében legújabb programját, melynek keretében december 16-án már a 100. család részére helyeznek fel napelemeket.

A napelemrendszer telepítésének keretében sziget üzemű rendszer kerül kialakításra. A napelemek egy töltésvezérlőn keresztül akkumulátort töltenek, majd az így tárolt energiát lehet felhasználni, például 12 voltos fogyasztók működtetésére. A napelemrendszer biztosítása összekötésre került egy megtakarításra ösztönző programmal, hogy a projekt végéig ösztönözzék a családokat a járásban a takarékosságra. A megtakarítás ösztönzése mellett fontos pillére a programnak az intenzív családmegtartó szolgáltatás. Ez egy rövid, szociális munka módszertanon alapuló szolgáltatás, ami maximum három-öt hónapig tart. Elsősorban krízisben lévő gyermekes családoknak szól, ahol a gyermek kiemelésének alternatívájaként szolgál, vagy éppen a korábban kiemelt és hazakerülő gyerek érdekében erősíti meg a családot.

Hirdetés
Hirdetés