A tervek szerint önálló egyeteme lehet Sárospataknak

borsodihir.hu

2021.01.28. 07:42

A tervek szerint önálló egyeteme lehet Sárospataknak
(Fotó: sarospatak.uni-eszterhazy.hu)

Borászati szakemberek szerezhetnének itt diplomát.

Hirdetés

Hirdetés

A hírek szerint nemsokára pont kerül az elsősorban szőlészeket és borászokat képző Tokaj Egyetem megalapítására, amely a tervek szerint állami intézmény lesz Sárospatakon – számolt be róla a hvg 360. A portál információi szerint az ott működő, jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetemhez tartozó Comenius Campus bázisán el lehetne indítani az új intézményt.

A campus kiválását az Eszterházy Egyetemből össze is lehetne kapcsolni azzal, hogy az egri intézmény a katolikus egyház fennhatósága alá kerül

A borászati felsőoktatási központ kiépítése annak a „Tokaj-Zemplén térség fejlesztésére” indított programnak az egyik eleme lenne, amely Wáberer György kormánybiztos felügyelete alatt készül, s a kormány 150 milliárd forintot irányzott elő rá. Hörcsik Richárd fideszes parlamenti képviselő még a múlt év végén nyilatkozta, hogy „az elképzelés megvalósítása Orbán Viktor miniszterelnök szívügye is”, akivel évek óta egyeztetnek egy ilyen felsőoktatási képzés elindításáról a neves borvidéken.

A sárospatakiak egyébként 1976 és 2000 között már működtek önálló főiskolaként, ám utána a Miskolci Egyetembe tagozódtak, majd 2013-tól az egriekhez kerültek. Jelenleg meglehetősen kicsiny campusnak számítanak, a tanárok száma nem éri el a húszat, s a nappali szakokra járó diákok száma is mindössze száz körül van.
SárospatakborászatTokaj Egyetemszőlészet

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés