Hirdetés
Hirdetés

Borsodi könyvtár, közművelődési intézmény a legjobbak között

| 2021. 01. 22. | 15:09:00
A magyar kultúra napja alkalmából adtak át díjakat.
Borsodi könyvtár, közművelődési intézmény a legjobbak között
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a Könyvtári Minőségi Díjat és a Közművelődési Minőség Díjat, valamint a Minősített Könyvtár és a Minősített Közművelődési Intézmény címeket a magyar kultúra napja alkalmából tartott, pénteki online díszünnepségen.

Csaknem két évszázada, 1823-ban ezen a napon vetette papírra Kölcsey Ferenc a Himnusz utolsó sorait. Ez a minden szempontból kimagasló mű azért válhatott az egyetemes magyarság közös imájává, mert tökéletesen magába foglalta a nemzet hagyományait, történelmét, erős hitét - idézte fel köszöntőjében az emberi erőforrások minisztere.
Kásler Miklós hozzátette: nem véletlen, hogy a rendszerváltás hajnalának ikonikus pillanata volt, amikor január 22-ét, a magyarság nemzeti imája befejezésének napját a magyar kultúra napjává nyilvánították.

A magyar nemzet gerincét azért nem tudták megtörni a diktatúrák, itt azért nem tudtak gyökeret verni a szélsőséges eszmék, mert hite, kultúrája és hagyományai mindvégig tartást és erőt adtak, utat mutattak

- hangsúlyozta a miniszter.
Most ismét nagy szükség van a szellemi táplálékra, de - köszönhetően a művészek és a kulturális ágazatban dolgozók elhivatottságának - a magyar kultúra részben az online térbe költözve is folyamatosan őrzi, életben tartja, gyarapítja a nemzet értékeit. A magas színvonalú virtuális kiállítások, online komolyzenei koncertek, irodalmi estek, színházi előadások nagyon szép nézőszámokat érnek el - méltatta kulturális szféra képviselőinek erőfeszítéseit Kásler Miklós.
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára felidézte, hogy a nemzeti kultúrát súlyos és pótolhatatlan veszteségek érték az elmúlt hónapokban, hiszen számos kiemelkedő művész hunyt el.
Mint emlékeztetett, két hónap híján egy esztendeje már, hogy a járványhelyzet miatt hirtelen üressé váltak a színházak, múzeumok, hangversenytermek és könyvtárak. Az addig elképzelhetetlen helyzetben először mindenki a túlélésre rendezkedett be, a "kultúra emberei" azonban rövidesen elkezdték keresni, hogyan találhatnának utat a közösséghez - jegyezte meg.

A művészet ereje utat tört magának az otthoni fotelből felolvasó könyvtáros, a virtuális kézműves szakkört tartó népművész, a városi tereken muzsikáló kamaraegyüttes, a maszkban játszó nagyzenekar, a kamera előtt lelkesen elemző muzeológus vagy a konyhapult mellett balettcipőt húzó balerina mind "felmelegítette a fázó lelkeket" - idézte fel.

Fekete Péter kiemelte: a kultúra felemel, támaszt nyújt az embert próbáló időkben, miközben a járványhelyzet ösztönözte kreativitás és összefogás remélhetőleg örökké megmarad.
A Könyvtári Minőségi Díjat a Békés Megyei Könyvtár képviselői vehették át a pénteki ünnepségen.
A Közművelődési Minőség Díjban idén a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Kft részesült.
Minősített könyvtár címben részesült a 2020-as évben végzett kiemelkedő munkájáért a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár, a Mórahalom Város Önkormányzat Tóth Menyhért Városi Könyvtár- és Közösségi Ház, az Óbudai Platán Könyvtár, valamint a lenti Városi Könyvtár.
Minősített közművelődési intézmény címben részesült a 2020-as évben végzett kiemelkedő munkájáért a budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központ, a ceglédi Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft., az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft., a mosonmagyaróvári Flesch Károly Nonprofit Kft., a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ, a polgári Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Tamási Művelődési Központ és Könnyü László Könyvtár.

Hirdetés
Hirdetés