Hirdetés
Hirdetés

Így hatottak a szigorítások Borsod megye lakáspiacára

| 2021. 03. 24. | 12:35:00
Tiszaújváros jóval drágább Miskolcnál, Kazincbarcika és Mezőkövesd fej fej mellett.
Így hatottak a szigorítások Borsod megye lakáspiacára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megbolygatták az országos, ezen belül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei piacot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások. Az eladó lakóingatlanok – azaz lakások és házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent országos szinten a szigorítások bejelentése után az egy héttel korábbihoz viszonyítva, de a következő napokban már élénkülni kezdett a piac- áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot ismerteti, egyúttal a megye legnagyobb kínálattal rendelkező településeire jellemző négyzetméterárakat is bemutatja.

Mi várható?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: – Az ország minden részén hirtelen óvatossá váltak a lakáskeresők a korlátozások hírére, de a visszaesés átmenetinek tekinthető. A mostani kilátások alapján ez a csökkenés nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakáspiac idei teljesítményét. Összességében pedig erős év várható részben az állami lakásprogram és annak idén bevezetett új elemei miatt. A kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége mellett az államilag támogatott hitelek is segíthetik a lakáspiaci élénkülést. Valószínűsíthető, hogy sokan az idén, a járványhoz köthető bizonytalanság elmúltával fogják pótolni a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott vásárlásaikat.

Fontos tényező Balogh László szerint az is, hogy a lakáspiaci kínálatnak és keresletnek még válságidőszakokban is van támasza. Például az öröklések miatt mindig bekerülnek a kínálatba újabb lakások a piacon, emellett a gyermekszületések vagy összeköltözések miatt a korábbinál nagyobb lakást vásárlók is megjelennek a piacon. – Ha pedig felívelő pályára áll a gazdaság, akkor extra lökést kap a lakáspiac – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés