Hirdetés

Hirdetés

Romjaiból születik újjá a kastély Abaújszántón

MTI

2021.05.15. 14:07

Romjaiból születik újjá a kastély Abaújszántón
Fotó: MTI, Vajda János

Szeretnék, ha visszanyerné eredeti pompáját.

Hirdetés

Még az idén megkezdődik Abaújszántó cekeházi városrészében a Patay-kastély felújításának első szakasza, erre magyar-szlovák együttműködésben 140 millió forintot fordítanak – hangzott el a romos műemlék előtt tartott sajtótájékoztatón május 15-én.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: hosszú út, amíg ez a kastély visszanyeri eredeti pompáját, de ez a "pillanat eljött", ez a műemlék is megújul. Hozzátette: ezzel visszaszerzi az állam és az abaúji város a múlt egyik darabját. 

Mint fogalmazott, a kormány 14 évvel ezelőtt ásót és kapát ragadott, nekilátott az ország újjáépítésének, és az örökség ehhez erőt adott. Minden helyreállított történelmi épület mementó, hogy a nemzet élni akar, ez a kastély is megmenekül az enyészettől – mondta.

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a Patay-kastély megújítása a 24. órában történik, hiszen az épület állaga nagyon leromlott. A rekonstrukció több ütemben történik majd, mindehhez Abaújszántó szlovák testvérvárosa Kassa is hozzájárul - mondta. Úgy vélte, a felújítás hozzásegít ahhoz, hogy a térség idegenforgalma, turisztikai vonzereje nőjön.

Abaújszántó

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés