Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kistokaj, Mályi, Sajószöged, Arnód és Emőd nagyon belehúzott!

| 2021. 06. 14. | 10:24:00
Ide költöztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek a koronavírus idején.
Kistokaj, Mályi, Sajószöged, Arnód és Emőd nagyon belehúzott!
Hirdetés
Hirdetés

●      Valamennyi megyeszékhelyen és Budapesten is csökkent a népesség. Az érintett városok agglomerációjában pedig több település gyarapodott.

●      A tágabban vett miskolci vonzáskörzet jelentősebb ingatlankínálatot felvonultató képviselői közül Kistokaj, Mályi, Sajószöged, Arnód és Emőd 1-3 százalékos népességbővülést ért el egy év leforgása alatt. A szóban forgó településeken az eladásra kínált használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára pedig 33-65 százalékkal 155-353 ezer forintra nőtt tavaly január óta. 

A nagyobb városok zsugorodásával párhuzamosan a vonzáskörzetükben lévő települések növekedést értek el, ez lényegében az egész országra jellemző - áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a hivatalos adatok alapján megvizsgálta, melyik településen mennyivel nőtt a lakosok száma az egy évvel korábbihoz képest és ennek fényében hogyan alakultak az eladásra kínált használt lakóingatlanok - lakások, sor-, iker- és családi házak - átlagos négyzetméterárai.

Lakosok, városok és települések

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: az országos adatok szerint a legnagyobb népességnövekedést elérő települések között fölényben vannak a fővároshoz közeli, vagyis a budapesti agglomerációba tartozó települések. Fontos azonban, hogy a bővülés az odaköltözések mellett a természetes növekedést, vagyis a születések és halálozások különbségét, valamint az egyéb okokból történő lakcímbejelentéseket is magában foglalja.”

Budapesten és a megyeszékhelyeken is csökkent a népesség 2020 és 2021 januárja között, mégpedig 0,4-1,9 százalékkal. Miskolcon a népesség 1,3 százalékkal alig több mint 150 ezer főre csökkent. Közben pedig a megyeszékhelyek, így Miskolc környékén több település népessége gyarapodott.

A tágabban vett miskolci agglomerációhoz tartozó - komolyabb ingatlankínálattal rendelkező - települések közül Kistokaj lakossága egy év alatt 3 százalékkal nőtt, így meghaladta a 2300 főt 2021 elején. Az eladásra kínált használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára pedig idén májusban 353 ezer forintot tett ki, ami 42 százalékos emelkedésnek felel meg.

A miskolci agglomerációs települések közül népességgyarapodást ért el többek között Mályi, Sajószöged, Arnót, Bükkaranyos, Emőd ezeken a településeken az átlagos négyzetméterár 33-65 százalékkal 155-321 ezer forintra nőtt.

Mi vár a piacra?

Balogh László elmondta azt is, hogy a karanténhatás is hozzájárult a fővároshoz és a megyeszékhelyekhez közeli települések népszerűségének növekedéséhez: a járvány miatt elrendelt korlátozások hatására egyre többen kezdtek érdeklődni a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt. Emellett a korábban megkezdett családiház-építkezések befejezése is szerepet játszott a nagyvárosok vonzáskörzeteiben látható növekedésben. A lakások energiafogyasztására vonatkozó előírások ugyanis eredetileg 2020 végétől szigorodtak volna, igaz, végül meghosszabbították a határidőt, ennek ellenére sok építkezés már a múlt évben befejeződött. Az árak alakulásáról azt mondta, hogy a megyeszékhelyek többségében az egy év alatt bekövetkezett népességcsökkenés ellenére emelkedtek az árak, ahogy a népességgyarapodást elkönyvelő agglomerációs települések többségében is. Ez a látszólagos ellentmondás azzal magyarázható, hogy a nagyvárosok népessége saját méretükhöz képest viszonylag alacsony mértékben csökkent, ezért bőven maradt kereslet az adott városban. Az agglomerációs települések pedig jellemzően olcsóbbak, mint a megyeszékhely, ez pedig az előbbiek mellett extra keresletet és áremelkedést generált.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés