Hirdetés
Hirdetés

Tokaj és környéke már többnapos program lehet a nyaralóknak

| 2021. 06. 11. | 16:49:00
Telitalálat volt a Tokaj és Nyíregyháza közti kerékpárút megépítése. Így jön a folytatás.
Tokaj és környéke már többnapos program lehet a nyaralóknak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mint arról már részletesen beszámoltunk, elkezdődik a Tokaj-kör kerékpáros útvonal első, 6,7 kilométer hosszú ütemének kivitelezése.

A tervekről Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) országyűlési képviselő, Posta György Tokaj polgármestere és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese beszélt június 11-én pénteken, Tokajban.

[Beillesztett cikk: Norvégiától Görögországig Tokajon át vezet a bicikliút]

Schanda Tamás azzal kezdte: Magyarország kulturális értékének tárháza határtalan, és ezt egyre többen szeretnék megnézni. A belföldi utazásokat tekintve mára a járvány előtti szabadaságunkhoz visszatérhettünk. A turisztikai célpontok eléréséhez jelentős beruházásokra van szükség, hogy egyre magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak a látogatóknak. Egy ilyen beruházás épül Tokajban. A több mint 1,6 milliárd forint értékű fejlesztésről szólva elmondta, 2,81 kilométeren új, háromszor egy sávos kerékpárút épül ki a város belterületén, emellett 3,63 kilométeren a már meglévő, alacsony forgalmú útszakaszon jelölnek ki kerékpárutat, továbbá kerékpáros pihenőhelyeket létesítenek.
Járda épül 150 méteren, valamint 250 méter hosszan a meglévő gyalog-bicikliút helyreállítása is megtörténik - tette hozzá Schanda Tamás.

Gondoltunk azokra is, akik elektromos kerékpárokkal érkeznek, három töltőhelyet alakítanak ki a közelben.

A tokaj-Kisköre közötti kerékpárút-szakaszon a táblázást is megújítják.
Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője a tájékoztatón arról beszélt, hogy na Kopasz-hegyet megkerülő, 19 kilométer hosszú teljes Tokaj-kör második ütemében Tarcalt és Mádot szeretnék összekötni, valamint Mezőzombort, ezek kerékpárút hálózatba kötésével Nyíregyházától egészen Szerencsig lehet majd biciklizni. Ez hatalmas előrelépés. Abban bízik, az idelátogatók több napot töltenek majd itt, és nemcsak a kerékpátúr-hálózat, hanem a vízi és lovas turizmus is felkelti majd érdeklődésüket.

A tervek között szerepel egy 4 évszakos libegő megépítése is Tokajban - tette hozzá. Kérte az építkezések miatt a környéken élők törelmét, de az elkövetkező 100 évről van szó, bízik benne, mindenki megérti, és örömmel veszi majd használatba ezeket a létesítményeket.

Posta György tokaji polgármester arra emlékeztetett, hogy a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút átadásakor már a folytatásról beszélettek Kovács Ferenccel, Nyíregyháza polgármesterével. Akkor merült fel az ötlet: mi lenne, ha körbe lehetne tekerni a Kopasz-hegyet. Beszélt arról, hogy nagyon népszerű a Nyíregyháza-Tokaj bicikliút, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy június 12-én várhatóan több százan érkeznek ide a bicikliúton Szabolcsból, a bringa-piknik során.
Hozzátette: ez egy turisztikai beruházás, de a helyieknek is nagyon fontos lesz, hiszen helyi intézményeket biztonságosabban lehet majd megközelíteni.

Nyul Zoltán a tervekről mesélt. Az első szakaszról elmondta: széles úton, biztonságban közlekedhetnek a biciklisek az első ütemben a fesztiválhatlanig. A széleségi adatok változni fognak, de olyan kompromisszum született, ahol elmennek a maximumig a használhatóság szempontjából. A kerékpáros poóihenőhelyekre felhívta a figyelmet. Ezek vonzó pihenőhelyek lesznek. Több olyan pontja van a bveruházásnak, amelynek a helyi közösség számára is lesz hozadéka.

Aláhúzta: az Erzsébet királynéról elnevezett híd felújítása és a kerékpárút építése bő fél évig párhuzamosan folyik, emiatt különleges terhelésre kell számítania Tokaj lakosságának. A beruházás-csomag viszont bárkinek jó lesz, aki itt él, vagy ide akar jönni turistaként. Jövő év májusában már lehet használni a kerékpárutat - közölte.

Hirdetés
Hirdetés