Újrafogalmazzák Mád központját

Borsodihir.hu

2021.09.20. 14:13

Újrafogalmazzák Mád központját
A Rákóczi utca egységes, esztétikus burkolatot kap (Fotó: Kertész Kornél)

Eldőlt, hogy melyik cég lesz a kivitelező.

Hirdetés

Hirdetés

Nettó 347 millió forintért a LASPED Kft. újíthatja fel Mád főutcáját; a projekt célja karakteresebbé tenni a község központját; az önkormányzat és a miskolci cég képviselői szeptember közepén kötöttek szerződést, a kivitelezőnek 240 napja lesz a munkára.

A kormány korábban határozott arról, hogy 3,4 milliárd forintos fejlesztés induljon a történelmi borvidéknek számító Tokaj-Hegyalja turisztikai vonzerejének erősítésére. Ennek része Mádon a belváros megújítása, a Borsay-kastély kertjének közösségi térré alakítása, a Sichermann-ház bővítése interaktív kiállítással.

Az önkormányzat az ajánlatkérésben is úgy fogalmazott, hogy Mád egyik legfontosabb része a főutcája, ezt azonban nem tükrözi a jelenlegi állapota. Ezért „faltól falig” újraburkolják minőségi térkővel (mintegy 5 ezer négyzetméteren), egységesen, eltüntetik a légvezetékeket és a többi, felszín feletti közművet, de a földalattiakat is cserélik, amennyiben szükséges. Megújul a „falukút, továbbá hangsúlyosan jelenik meg a jövőben a Borsay-kastély részben kinyitott udvara. Méltó környezetbe kerül át a hősi emlékmű, a zenepavilon és a színpadtér.

A Borsay-kastély kertje az új közösségi tértől a felső szinten lesz kerítéssel és növényzettel leválasztva, de rendezvények idején a szomszédos Zimmermann-ház felől és a kerten keresztül körbejárhatóvá válik. A főutcán új növényeket – köztük a kultúrtájra jellemző berkenyét – telepítenek, összesen majdnem 3 ezer darabot. Kétezer négyzetmétert meghaladó területet gyepesítenek, kihelyeznek 17 egykarú kandelábert.

MádTokaj-HegyaljaközbeszerzésBorsod-Abaúj-Zemplén

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés