Több mint ötvenezres a műtéti várólista

Világgazdaság

2021.12.07. 19:00

Több mint ötvenezres a műtéti várólista
Illusztráció: pixabay.com

Közel kétszerese a pandémia előttinek.

Hirdetés

Hirdetés

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatok szerint jelenleg 50 360 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon a kórházakban. Idén nyáron 35 ezren vártak műtétre, a pandémia negyedik hulláma tovább torzította a várólistákat - írja a Világgazdaság.hu.

MInt kiderült, jelenleg a legtöbben szürkehályog-műtétre várnak, ők 17 ezren vannak; térdprotézisre 9 ezren, csípőprotézisre 7600-an, laparoszkópos epekőműtétre is több mint ezren várakoznak az országban. A pandémia előtt 25-28 ezer beteg volt jellemzően a várólistákon. A NEAK azt közölte a VG-vel, a világjárvány miatt minden országban, így Magyarországon is jelentős feladatot jelent a tervezett műtétek halasztása miatt létrejött helyzet megoldása. Kiemelték: két év alatt, 2021-ben és 2022-ben, több mint 22 milliárd forint jut a várólisták csökkentésére.  

Jelenleg 34-féle ellátástípusnál van várólista, előjegyzési listát pedig 30 ellátásnál alkalmaznak.

Az egészségügyben dolgozókat a szakemberek szerint ösztönzi az a várólista-csökkentő program, amelyet a nyáron vezettek be a kórházakban. Eszerint az intézmények 30 százalékkal több pénzt kapnak egy-egy beavatkozásra, és ennek a többletnek legalább a 80 százalékát vissza kell forgatniuk az ellátásban részt vevők javadalmazásába, ami akár havonta 50–80 ezer forint pluszt is jelenthet az egészségügyben dolgozók számára. 

várólista

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés