Hirdetés
Hirdetés

Aki eteti, megöli a hattyút

| 2022. 01. 15. | 16:08:00
A mályi madármentők nem először figyelmeztetnek a veszélyre.
Aki eteti, megöli a hattyút
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokan gondolják úgy, hogy jót tesznek a vízimadarakkal, ha etetik őket. Pedig már nem először figylmeztetnek a szakemberek, hogy ezzel több kárt okoznak, mintha békén hagynák őket. Nyomorékká tehetik, legrosszabb esetben megölik őket. A Mályi Madármentők ismételten felhívták a figyelmet: ha jót akarnak a hattyúknak, ne etessék őket.

- Szeretnénk megkérni mindenkit, hogy ne etessen hattyúkat és vízimadarakat. A képen a kenyérrel etetett hattyú szárnya a nem megfelelő táplálék, a kalcium és foszfor eltolódás és a fehérjedús táplálék bevitele és hirtelen izomtömeg növekedés miatt eltorzult és örök életére nyomorék marad. Nincsenek rászorulva emberi segítségre - írta Facebook-oldalán Lehoczky Krisztián

Nincs szükségük a kényszeretetésre, mert így a tavakon maradnak, egy hideg éjszakán pedig tényleg belefagynak a tóba - figyelmeztet a szakember.

A bütykös hattyú természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

A kenyér, pékáru bélgyulladást okoz (pusztuláshoz vezet), angyalszárny betegséget, nem fog tudni repülni, nyomorékká válik, nem tud fiókt nevelni.

Ha kukoricával, búzával etetik, hirtelen meghízik, a madár nem hagyja el a tavat amibe belefagy. Ilyenkor hívják a madármentőket, hogy szabadítsák ki a jég fogságából. A ropi, csipsz, fornetti számukra egyet jelent a halállal.

A bütykös hattyú a természetben nem eszik kenyeret, pékárut, kukoricát, búzát napraforgót. Teljesen más a tápláléka a természetben.

Hirdetés
Hirdetés