Hirdetés
Hirdetés

Civilek aggódnak a felvételizőkért

| 2022. 01. 17. | 14:27:00
Kéréseket fogalmazott meg a Civil Közoktatási Platform.
Civilek aggódnak a felvételizőkért
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Január 22-én tartják a központi írásbeli felvételit a középiskolák. A Civil Közoktatási Platform (CKP) szerint megint magukra maradtak a szülők és a diákok.

Évről-évre 50-60 ezer diák írja meg a központi írásbeli felvételit. Ez 5-600 iskolát és számos tanárt, iskolai dolgozót és önkéntes diákot érint, a vizsgára készülő negyedikesekről, hatodikosokról, nyolcadikodokról nem is beszélve - összegez a CKP.

A tesztekre épülő középiskolai felvételi eljárás a szakirodalom szerint eleve rossz gyakorlat, egyebek mellett a több szempontból is kontraszelektív jellege  és a fokozott stresszhelyzet miatt is. Az írásbeli felvételi nagy terhet ró a diákokra mentálisan is - hangsúlyozzák.

A két éve tartó világjárvány miatt most még inkább megterhelő a központi felvételi megírása a gyerekeknek, hiszen az előző tanévekben nem tudtak megfelelően tanulni az iskolában.  A pandémiás helyzet az eleve súlyosan forráshiányos, működési zavarokkal terhelt iskolarendszert még nehezebb helyzetbe hozta, a meglévő társadalmi különbségeket elmélyítette, és tovább növelte az esélyegyenlőtlenséget - szögezik le.

Rámutatnak: a pandémia felnagyította az eddig is meglévő problémákat. Az oktatásirányítás a rendkívüli helyzetben ismét magukra hagyta a gyerekeket, a pedagógusokat és a szülőket.

Megfogalmazzák kéréseiket, javaslataikat is:

  • Aki teheti, tartsa otthon a gyerekét a felvételit megelőző napokban, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt!
  • Kérik a szülőket – mindannyiunk érdekében -, hogy csak teljesen egészséges gyerekeket engedjenek el az írásbeli felvételire. Ha módjukban áll – sajnos nincs kötelező és díjmentes tesztelés -, teszteljék a gyerekeiket!
  • A felvételizők és minden résztvevő viseljen legalább FFP2-es maszkot!
  • A felvételit szervező iskolák biztosítsanak kézfertőtlenítőt, és lehetőség szerint szellőztessenek a vizsgák előtt és a két vizsga között!

Az Eduline.hu arról ír: a téli szünet utáni második héten megugrott az igazolt fertőzött diákok száma. A diákok átoltottsága pedig nem elég nagy ahhoz, hogy az iskolákban ne terjedjen a vírus omikron változata – az 5-18 évesek harmada egy, negyede pedig két oltást kapott eddig.

Van olyan budapesti gimnázium, ahol a következő két hétben csak online tanítanak majd, máshol több mint ötven diák és tanár tesztje lett pozitív a múlt héten. A januárra-februárra tervezett nyílt napok szinte mindenhol elmaradnak.

Hirdetés
Hirdetés