Hirdetés

Zöld jövő a cél három borsodi gyógyfürdőben

Borsodihír.hu

2022.06.16. 13:02

Zöld jövő a cél három borsodi gyógyfürdőben
A bogácsi fürdő is csatlakozott a projekthez (Fotó: Bogácsi Gyógy-és Strandfürdő Facebook-oldala)

Végéhez ért a természetközpontú termálvízhasznosítást célzó együttműködés.

Hirdetés

Hirdetés

– Valamennyiünk érdeke gyógyfürdőturizmus, az egészségügyi szolgáltatások minél szélesebb körű kiaknázva Hajdú-Biharban és Borsodban – fogalmazott Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke a megyeházán tartott sajtótájékoztatón és szakmai ülésen. A június 16-i eseményen ismertették azt a júniusban záruló nemzetközi együttműködést, amely a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a BORA 94 Borsod Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség részvételével valósult meg. 

A projekt lényege, hogy a hazai gyógyfürdők és gyógyhelyek természetközpontú, fenntartható fejlesztését segítő eszközöket dolgozzanak ki.

Az intézmények három év közös munkájába bevonták három hajdú-bihari (Debrecen, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás), valamint három borsodi (Bogács, Mezőkövesd, Sárospatak,) település polgármestereit és a városok gyógyfürdőjének vezetőit is.

Szabó Tünde, a projekt felelőse ismertette a Healing Places nevet viselő nemzetközi együttműködés lényegét. – A hangsúly a fenntarthatóságon és a természetközpontú fejlesztéseken van. Tíz közép-európai intézmény együttműködésében valósul meg a program, Magyarországról a két megye képviseli magát – mondta. 

A projekt alapvető célkitűzése a termálvízkészletek fenntartható kezelése. – A fő célunk az volt, hogy áttekintsük, jelenleg milyen terhelésekkel kell megküzdenie a gyógyfürdőknek, valamint a városoknak – emelte ki Szabó Tünde. A széles skálájú környezeti feltérképezés után a városoknak önállóan választott téma alapján mintaprojekteket kellett megvalósítaniuk, amely tulajdonképpen a partnerség megerősítését jelentette a projektben.

A szakmai eseményen a vezetők aláírták a Kelet-Magyarországi Zöld Gyógyfürdő Hálózat alapítását jelző szándéknyilatkozatot. Emellett a projektben megismert tapasztalatokra alapozva elkészült a hálózat későbbi munkáját segítő Fenntartható Gyógyfürdő Fejlesztési Koncepció is.

Szabó Tünde szerint a koncepció mindkét megye esetében szép jövőképet mutat. – Ez a koncepció nemcsak a célkitűzést, hanem a célokat segítő gyakorlati tanácsokat is megadja például a gyógyászat fejlesztése terén.

Gaál Csaba

SárospatakMezőkövesdBogácsfejlesztésgyógyfürdő

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés