Hirdetés
Hirdetés

Miskolci Egyetem: több mint száz program a Kutatók Éjszakáján

| 2022. 09. 28. | 14:44:00
Sárospatakon és Tarcalon is számos előadást és bemutatót lehet majd megtekinteni.
Miskolci Egyetem: több mint száz program a Kutatók Éjszakáján
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három helyszínen, Miskolcon, Sárospatakon és Tarcalon mintegy kétszáz programmal várják a látogatókat a Kutatók Éjszakáján szeptember 30-án – írja az MTI. A Miskolci Egyetem honlapján azt közölte, az intézmény száznál is több előadást és interaktív bemutatót kínál, hogy közérthető módon mutassák be a mindennapi élet tudományos oldalát. Többek között a "romantika a földfelszín alatt, kalandok egy tanbányában és az örök világítás ígérete" címszavakkal várják az érdeklődőket az egyetemvárosba.

Lesznek előadások a felszíni és felszín alatti vizek szerepéről, a kínai teaceremóniáról vagy az elektromos autókról. Több kémiai és fizikai kísérleten, valamint interaktív bemutatókon is részt vehetnek az érdeklődők, viszont ezeknek nagy része helyszíni regisztrációhoz kötött. A gasztronómia iránt érdeklődőket az egyetem díszudvarában egy titkos recepttel készült pizzával, a gasztroudvarban pedig a Miskolci Egyetem "Tanév Íze" tortájával várják a szervezők.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem két helyszínen, Sárospatakon, az intézmény épületében és Tarcalon, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében várja a látogatókat. Az egyetem honlapja szerint az előadások és bemutatók délután 14 órától 23 óráig tartanak. A Tokaj-Hegyalja Egyetemen is lesznek látványos természettudományi kísérletek és érdekes előadások, de a művészettörténészek munkájába és a mesterséges intelligencia világába is betekintést nyújtanak a kutatók.

Bemutatják a drónok fontosságát a mezőgazdaságban, lehetőség lesz csillagvizsgálatra teleszkóppal és olyan szabadulószobás játékokban is részt vehetnek a látogatók, amelyekhez különféle népmeséket használtak fel a szervezők. A tarcali helyszínen fáklyás pincetúrán, must-és borvizsgálaton, valamint egy kvízzel egybekötött bor- és borhiba illatbemutatón vehetnek részt az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés