Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a múcsonyi fiút, aki betondarabot ejtett társa fejére

| 2022. 10. 10. | 13:18:00
A labdát keresték... Koponyasérülés lett belőle.
Elítélték a múcsonyi fiút, aki betondarabot ejtett társa fejére
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Törvényszék annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, aki kiskorú barátaival együtt focizott 2021 májusában a múcsonyi általános iskola előtt.

Az egyik gyermek berúgta a labdát egy szemközti, elkerített, lakatlan, romos épületbe. A vádlott játszótársaival együtt a letaposott drótkerítésen keresztül bement az udvarra a labdát keresni. A vádlott felment az épület második emeletére, ahol egy 13 kilogramm súlyú betondarabot talált, amiből egy 30 centiméter hosszú vasrúd állt ki. Ezt felemelte, megpróbálta összetörni, a földre dobta, majd a vasrúdnál fogva lóbálni kezdte.

Az emelet főbejárat feletti része nyitott volt. A vádlott e rész felé lendítette a tömböt, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, tartózkodik-e a közelben valaki.

A rúd azonban kicsúszott a kezéből és a betondarab a nyitott részen át éppen a bejáratnál elhaladó sértett fiú fejére esett. A gyermek elveszítette eszméletét, és összeesett.

A vádlott próbálta csillapítani a vérzést, leöblítette a sebet és egyik társával, a sértett testvérével együtt az orvosi ügyeletre vitte a megsérült fiút, akinek töréses koponyasérülése közvetetten életveszélyes volt.

Ugyanakkor a terhelt megfenyegette a sértett testvérét, hogy ha elmondja, ő okozta a balesetet, akkor meg fogja verni. A fiú az eljárás során előbb véletlenként írta le a történteket, később aztán a valóságnak megfelelően nyilatkozott.

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a törvényszék gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége és kényszerítés hatósági eljárásban bűntette miatt 1 év 6 hónapra próbára bocsátotta. Ennek tartama alatt a terhelt pártfogó felügyelet alatt áll.

A törvényszék enyhítő körülményként értékelte a vádlott mindkét bűncselekményre vonatkozó beismerését és a cselekményt követően tanúsított magatartását, amikor igyekezett ellátni a sértettet és orvoshoz vitte. Enyhítő körülmény volt az is, hogy bocsánatot kért, a sértett pedig megbocsátott neki, ugyanígy minősült továbbá, hogy a vádlott rendezett körülmények között él, megfelelő jövőképe van.

Az ítélet jogerős.

Hirdetés
Hirdetés