Hirdetés

Középkori temetőt tártak fel a bükkábrányi lignitbányában

| 2022. 12. 09. | 12:01:00
Edénymellékletekkel és szerény réz, valamint bronzékszerekkel temették el a halottakat.
Középkori temetőt tártak fel a bükkábrányi lignitbányában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Középkori, 11. századi temetőre és számos őskori temetkezésre bukkantak a bükkábrányi lignitbánya területén a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei – közölte az intézmény december 9-én az MTI-vel. A nagyjából kéthektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt ősszel.

A lelőhelyen középső neolitikumhoz, rézkorhoz és bronzkorhoz tartozó településnyomokat azonosítottak. Ezek közül kiemelkedik egy karámként azonosítható árokrendszer és egy 200 méter átmérőjű körárok, ami ritkaságnak számít a megyében.

Herman Ottó Múzeum

Több temetkezés és sírcsoport is előkerült ezekből az időszakokból, edénymellékletekkel és szerény réz, valamint bronzékszerekkel temették el a halottakat – áll a közleményben. Mint írták, a terület közepén lévő középkori temető több mint 100 sírból állt, és az eltemetett emberek többsége nő, gyermek volt. Több sírban a korszakra jellemző bronz, S-végű hajkarikákat fedeztek fel és néhányban további ékszereket. A szakértők azt feltételezik, egy nagyobb Árpád-kori település lakói voltak, de ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni. Közölték azt is, hogy a római császárkor időszakából előkerült egy magányos szarmata férfi sírja, vas ruhakapcsolótűvel és bronz övszerelékkel.

Hirdetés