Hirdetés

Hirdetés

Középkori temetőt tártak fel a bükkábrányi lignitbányában

MTI

2022.12.09. 11:01

Középkori temetőt tártak fel a bükkábrányi lignitbányában
(Fotók: Herman Ottó Múzeum)

Edénymellékletekkel és szerény réz, valamint bronzékszerekkel temették el a halottakat.

Hirdetés

Középkori, 11. századi temetőre és számos őskori temetkezésre bukkantak a bükkábrányi lignitbánya területén a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei – közölte az intézmény december 9-én az MTI-vel. A nagyjából kéthektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt ősszel.

A lelőhelyen középső neolitikumhoz, rézkorhoz és bronzkorhoz tartozó településnyomokat azonosítottak. Ezek közül kiemelkedik egy karámként azonosítható árokrendszer és egy 200 méter átmérőjű körárok, ami ritkaságnak számít a megyében.

Herman Ottó Múzeum

Több temetkezés és sírcsoport is előkerült ezekből az időszakokból, edénymellékletekkel és szerény réz, valamint bronzékszerekkel temették el a halottakat – áll a közleményben. Mint írták, a terület közepén lévő középkori temető több mint 100 sírból állt, és az eltemetett emberek többsége nő, gyermek volt. Több sírban a korszakra jellemző bronz, S-végű hajkarikákat fedeztek fel és néhányban további ékszereket. A szakértők azt feltételezik, egy nagyobb Árpád-kori település lakói voltak, de ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni. Közölték azt is, hogy a római császárkor időszakából előkerült egy magányos szarmata férfi sírja, vas ruhakapcsolótűvel és bronz övszerelékkel.

A Herman Ottó Múzeum munkatársai már találtak szenzációs leleteket a bánya területén: 2007-ben 7 millió éves mocsárciprusokat, 2020-ban pedig 6000 éves arany ékszereket tártak fel a szakemberek.
MiskolcBükkábránytemető

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés