Tömeges kanyarófertőzés Ukrajna nyugati vidékein

MTI

2018.01.15. 18:44

Tömeges kanyarófertőzés Ukrajna nyugati vidékein
Kijevben csak a múlt hétvégén 20 gyermek kapta el (Fotó: Freephotos)

Az orvosok szerint a védőoltások elmulasztására vezethető vissza a betegség oka.

Hirdetés

Ukrajna egyre több régiójából jelentenek újabb kanyarós fertőzéseket, a délnyugati Csernyivci megyében már csaknem ötszáz esetet jegyeztek fel, a fővárosban, Kijevben csak az év eleje óta 87-en, többségükben kisgyermekek betegedtek meg a veszélyes vírustól – közölte hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség állami egészségügyi központok adataira hivatkozva.

A fertőzés főként a gyermekeket és a huszonéveseket érinti. A fővárosban megbetegedettek 46 százaléka 5-9 év közötti kisgyermek. A 87 fertőzött közül 44-en szorulnak kórházi ápolásra, közülük 31 gyermeket és egy felnőttet az intenzív osztályon ápolnak. Kijevben csak a múlt hétvége során húsz gyermek betegedett meg.

Bezárták az iskolát

A nyugat-ukrajnai Lviv megyében az év első két hetében már 75-en fordultak orvoshoz kanyaróra utaló tünetetekkel. A szomszédos Ternopil megyében januárban 65-en betegedtek meg kanyaróban. Kijevben a kanyaró terjedése ellenére az iskolákban egyelőre zavartalanul folytatódik a tanítás. A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városban viszont karanténszünetet rendeltek el. A városban az év eleje óta több mint harminc gyermek betegedett meg kanyaróban, a fele egyetlen nap alatt, múlt csütörtökön, emiatt döntött a városvezetés az iskolák bezárása mellett.

A kanyarós megbetegedések száma Ukrajnában évek óta főként a déli megyékben magas.

Az orvosok szerint a védőoltások elmulasztása a fő oka a magas lázzal, kiütésekkel jelentkező, több esetben súlyos, akár halálos szövődményeket is okozó, veszélyes betegség terjedésének.

A dél-ukrajnai régióban csak tavaly a kanyaró elleni oltásra kijelölt életkorban csupán a gyermekek mintegy 90 százaléka kapta meg a védőoltást. Idén eddig egy ötéves kisgyermek vesztette életét kanyarófertőzés következtében.

UkrajnaorvosbetegségkanyaróLáz

Szóljon hozzá!

Hirdetés