Az „igen” amire több mint egymilliárd földlakó volt kíváncsi

MTI

2018.05.20. 14:52

Az „igen” amire több mint egymilliárd földlakó volt kíváncsi

Károly meghatóan beszélt kisebbik gyermeke esküvőjén.

Hirdetés

Köszönetet mondott vasárnap a brit királyi család azoknak a tízezreknek, akik Harry herceg és amerikai hitvese, Meghan Markle előző napi esküvőjén lelkesen üdvözölték az újdonsült hercegi házaspárt.

Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki a hatodik helyen áll a brit trónöröklési sorban, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi királyi rezidenciájának Szent György kápolnájában esküdött örök hűséget Meghan Markle-nak.
A házaspár a ceremónia után hintón hajtatott végig a kastély körüli utcákon, amelyeket óvatos becslések szerint is százezer főt meghaladó tömeg szegélyezett, hatalmas üdvrivalgással fogadva Harryt és feleségét.

Sokan napokig táboroztak Windsor utcáin, csak azért, hogy vethessenek egy pillantást a hercegre és hitvesére.

A király család Twitter-oldalán megjelent rövid közlemény köszönetet mondott a Windsorban megjelenteknek a lelkesedésért, és azoknak is, akik az Egyesült Királyság más vidékein, a Nemzetközösség országaiban és a világon bárhol másutt figyelemmel kísérték a ceremóniát.

A hercegi esküvőt 79 ország televíziós társaságai közvetítették a helyszínről, és a vasárnap megjelent szakértői becslések szerint világszerte meghaladhatta az egymilliárdot azoknak a száma, akik legalább egy időre belenéztek a műsorba.

Nagy-Britanniában a BBC televízió közvetítette az eseményt. A brit közszolgálati médiatársaság vasárnapi kimutatása szerint a hazai csúcsnézettség 13,1 milliós, az egész napos közvetítés időtartamára kivetített átlagos nézettség 8,7 milliós volt.

A vasárnapi brit sajtó rendkívüli terjedelemben tárgyalta Harry és Meghan Markle - az esküvő óta hivatalos titulusuk szerint Sussex hercege és hercegnője - menyegzőjét.

A Daily Mail című tömeglap 47, de még a tekintélyes The Sunday Times is 11 teljes, fotókkal igen gazdagon illusztrált újságoldalt szentelt az eseménynek.

Az udvar vasárnapi bejelentése szerint

Harry néhai édesanyja, az 1997-ben Párizsban, autószerencsétlenségben elhunyt Diana hercegnő egyik smaragdgyűrűjét adta esküvői ajándékként feleségének.

A ceremónia utáni fogadás, amelyet II. Erzsébet királynő adott a kápolnába meghívott 600 vendég számára, nem volt nyilvános. A vendégek beszámolóit idézve azonban a The Sunday Telegraph azt írta, hogy Károly herceg,

Harry édesapja igen megható beszédben ecsetelte örömét, azt, hogy milyen élmény volt végigkövetni, amint "az én drága öreg Harrym" kisfiúból férfivá érik.

A trónörökös rendkívül meleg szavakkal üdvözölte Meghan Markle-t és édesanyját, Doria Raglandet is a királyi családban.
A konzervatív vasárnapi lap forrásai szerint Harry is szívhez szóló beszédet tartott, amelyet azonban rendre meg kellett szakítania, mert

akárhányszor kiejtette azt a szót a száján, hogy "feleségem", a több száz fős vendégsereg hatalmas üdvrivalgásban tört ki.

A fogadás egyik fénypontja volt, amikor a brit rock veterán világsztárja, Sir Elton John - Harry nagy nevetéssel fogadott kérdésére, hogy "tud-e valaki zongorázni a házban" - eljátszotta néhány slágerét, köztük a Tiny Dancert, amelyet kifejezetten Meghan Markle tiszteletére adott elő. Az 1972-ben megjelent dal a hercegi hitves szűkebb hazája, Kalifornia hangulatát idézi fel.

esküvőHarry hercegMeghan Markle

Szóljon hozzá!

Hirdetés