Hirdetés
Hirdetés

Meghalt Pierre Cardin

| 2020. 12. 29. | 18:33:00
Futurisztikus stílusával nagyban reformálta meg a divat világát.
Meghalt Pierre Cardin
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kedden, 98 éves korában egy neully-i kórházban meghalt az olasz születésű francia divattervező, a háború utáni divat meghatározó alakja, Pierre Cardin – írja a Le Monde cikkére hivatkozva a hvg.hu.

Pierre Cardin Trevisótól nem messze született 1922. július 2-án Pietro Cardini néven. Szülei már fiuk kétéves korában Franciaországba menekültek a fasizmus elől. Már tizennégy éves korában, egy posztógyáros segédjeként kitanulta a divatipar alapjait, majd 1939-ben, Vichyben kezdett női ruhák készítésével foglalkozni. A második világháború alatt a Vöröskeresztnek dolgozott; humanitárius elkötelezettsége haláláig kitartott.

1945-ben költözött Párizsba, Elsa Schiaparelli divattervező mellett dolgozott, majd a Christian Diorhoz került, végül 1950-ben megalapította saját divatházát. 1953-ban kezdett haute couture-rel, azaz exkluzív, a legmagasabb színvonalú és árú divatcikkek készítésével foglalkozni. Munkáit a geometrikus formák iránti rajongás jellemezte.

Nagyban inspirálta munkáját az űrkutatás és az űr, olyannyira, hogy nemcsak meglátogatta a NASA-t, de 1970-ben tervezett is a számukra.

A filmiparban is járatos volt; már Jean Cocteau 1946-os A szép és a szörnyeteg című filmjének is ő volt a jelmeztervezője, a Halhatatlan történet című Orson Welles-filmben pedig Jeanne Moreau ruhatáráért volt felelős.

Saját divatháza mellett több száz céget is birtokolt, összesen több százezer embernek adva munkát.

Hirdetés
Hirdetés