Hirdetés

Hirdetés

Eltalálhatja a Bennu a Földet, de elég kicsi az esélye

MTI

2021.08.12. 14:37

Eltalálhatja a Bennu a Földet, de elég kicsi az esélye
Beláthatatlan következményekkel járna (Illusztráció: Pixabay)

2182-ben emelkedik a nem kívánt találkozás valószínűsége.

Hirdetés

Elenyésző az esélye, hogy a Bennu aszteroida a Földnek ütközzön – állapították meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói az Osiris-Rex űrmisszióján gyűjtött adatok elemzésével. 

Az Osiris-Rex több mint két évet töltött a Bennu körül, tanulmányozta és mintát is vett a nagy darab űrkőzetből, hogy jobban megismerje jövőbeli pályáját a Naprendszer belső vidékén. Azt találták, igen kicsi az esélye, hogy az 518 méter széles aszteroida eltalálja a Földet. 

Mostantól 2300-ig 0,06 százalék, vagyis 1 az 1750-hez az esélye az ütközésnek, 2135-ig pedig kizárható, hogy találkozik a Bennu és a Föld. Ennek az évnek a szeptemberében az aszteroida közelebb jön bolygónkhoz, mint a Hold. 

A NASA földközeli objektumokat kutató intézete (Cneos) augusztus 11-én tanulmányt jelentetett meg a Bennu jövőbeli pályájáról az Icarus tudományos lapban. Davide Farnoccchia, a szerzők egyike elmondta, hogy a kutatók továbbra is figyelemmel kísérik az objektum mozgását, bár aggodalomra nincs ok. 

2182 szeptemberében kicsit emelkedik az esélye a becsapódásnak, de csak 0,4 százalékra, vagyis 99,96 százalék a valószínűsége, hogy a Föld abban az évben is megússza a találkozást.

BennuaszteroidaFöld

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés