Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A „rottweilernek” már a brit királynő is megbocsátott

| 2022. 02. 06. | 11:47:00
Kamilla népszerűtlensége évtizedekig tartott. Károlyt majdani királyként említette II. Erzsébet.
A „rottweilernek” már a brit királynő is megbocsátott
Hirdetés
Hirdetés

Utódlásáról is említést tett a brit uralkodó a trónra lépésének 70. évfordulóján közzétett üzenetében. II. Erzsébet királynő most első ízben nyilvánosan kifejezte azt a kívánságát is, hogy elsőszülött fiának, Károly trónörökösnek a felesége, Kamilla cornwalli hercegnő Károly trónra lépése után felvehesse a királynői címet. A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a „Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím illeti meg, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt. Kamillának, Károly walesi herceg második feleségének is kijár a királyi fenség cím, mióta 2005-ben összeházasodott a trónörökössel, azonban a házaspár annak idején úgy döntött, hogy Kamilla a cornwalli hercegnő rangját veszi fel. Arról, hogy Károly trónra lépése után Kamilla felvegye-e a királynői rangú hitves – „Queen Consort” – címet, a hercegi pár esküvője óta folyamatos a vita a brit társadalomban és a sajtóban. Kamilla a trónörökös ifjúkori kedvese volt, és bevallottan fenntartották intim kapcsolatukat egymással, miközben mindketten házasok voltak. A nem is nagyon titkolt románccal 

Diana, Károly első felesége is tisztában volt, és ezt a világszerte általános döbbenetet okozó, 1995-ben sugárzott BBC-interjúban világossá is tette. Akkori szavai – „kissé zsúfolt ez a házasság, mivel hárman vagyunk benne” – azóta szállóigévé váltak.

Diana halála után Kamilla addig sem túl nagy népszerűsége mélypontra zuhant: a britek a korabeli felmérések szerint hallani sem akartak arról, hogy Károly házasságtörő kedvese – akit Diana bizalmas körben általában csak úgy emlegetett, hogy „az a rottweiler” – majdan királynői rangban üljön férje mellett a trónon. A közhangulat Kamilla iránt azonban jelentősen enyhült az elmúlt évtizedekben. Ugyanennek az elismerésének adott kifejezést II. Erzsébet királynő is. A 96. évében járó uralkodó a trónra lépése 70. évfordulójára kiadott üzenetében úgy fogalmazott: őszinte kívánsága az, hogy „amikor eljön az idő”, és fia, Károly herceg az Egyesült Királyság uralkodója lesz, Kamilla a Queen Consort, vagyis Károly királynői rangú hitvese címet viselhesse.

A platinajubileumi üzenetben a királynő első ízben szólt ennyire konkrétan saját utódlásáról is, megnevezve majdani királyként elsőszülött fiát, a 74. életévében járó Károly herceget.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés