Hirdetés
Hirdetés

Lánccal vertek idős embereket Ózdon

| 2017. 03. 02. | 17:05:00
Életfogytiglan után fellebbezés, Debrecenben folytatódik az ügy.
Lánccal vertek idős embereket Ózdon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még 2012 végén az Ózdon élő első- és másodrendű vádlottak további két társukkal elhatározták, hogy idős emberektől fognak pénzt és egyéb értékeket szerezni. Egyik alkalommal az éjszakai órákban valamennyien maszkot húztak, és az idős ózdi sértett lakásához mentek azzal, hogy „ha kell agyon is verik”. A másodrendű vádlott az ajtót berúgta, bementek a lakásba, ahol a másodrendű vádlott a magával vitt 40 centi hosszúságú fémrúddal, az elsőrendű vádlott ököllel ütni kezdte a sértettet. A vádlottak azt kiabálták a sértett felé, hogy „add elő a pénzed, vagy megölünk”. A sértett a földre esett, és ájulást színlelt. Ezután a vádlottak letépték a karján lévő órát, elvették a telefonját, a lakást átkutatták, majd pénzzel és különféle tárgyakkal távoztak.

Az első- és másodrendű vádlott 2013 januárjában nyugtató hatású szereket és alkoholt fogyasztottak, majd szintén maszkban elindultak, hogy lopjanak valamit. Az idős sértettek félreeső lakásához mentek. Megbeszélték, hogy a másodrendű vádlott „elintézi a sértetteket”, addig az elsőrendű összepakolja az élelmiszereket. A másodrendű vádlott a ház ajtaját berúgta, mindketten bementek a házba, ahol kutatni kezdtek. A másodrendű vádlott magához vett egy gumicsőbe húzott, 60 centi hosszúságú, a 69 éves sértett által önvédelmi célból tartott kutyaláncot, mellyel többször megütötte a fotelban ülő sértettet, melynek következtében a helyszínen életét vesztette.

A vádlottak ezután a 68 éves sértett szobájába mentek. A másodrendű vádlott a kutyalánccal ütötte a sértettet, míg az elsőrendű vádlott értékek után kutatott. A sértett nem mozdult, azt a látszatot keltette, hogy meghalt. A vádlottak a lakásból 20 ezer forint értékben különböző tárgyakat vittek el.

Ítélet

A Miskolci Törvényszék elsőfokú tanácsa nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban volt büntetőeljárásban hirdetett ítéletet március 2-án. A törvényszék

  • a másodrendű vádlottat életfogytig tartó,
  • az elsőrendű vádlottat 15 év,
  • a harmad- és negyedrendű vádlottakat 5 év fegyházbüntetésre ítélte.

A másodrendű vádlott a szabadságvesztésből legkorábban 35 év elteltével szabadulhat. A bíróság rendelkezett a vádlottak előzetes letartóztatásáról és kötelezte őket arra, hogy a sértetteknek okozott kárt térítsék meg.

Hirdetés
Hirdetés