Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb vádemelés munkaerő-kölcsönzők ellen!

| 2018. 02. 14. | 13:27:00
Borsodi és Heves megyei cégvezetők az ügyészség célkeresztjében.
Újabb vádemelés munkaerő-kölcsönzők ellen!
Hirdetés
Hirdetés

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja a Heves Megyei Főügyészség több munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó hevesi és borsodi cég vezetőjét, valamint segítőiket. A büntetőügyben összesen heten kerülnek a vádlottak padjára.

A vád szerint az elkövetők összességében több tízmillió forinttal károsították meg az állami költségvetést fiktív munkaerő-kölcsönzéssel összefüggésbe hozható adó- és járulékcsalásokkal. A büntetőüggyel összefüggésben az Egri Törvényszéken több eljárás is zajlott és folyik jelenleg is, amit a bűnszervezet kiterjedtségével magyaráz a vádhatóság. A mostani vádemelést olyan beismerésben lévő elkövetőkkel szemben tette meg az ügyészség, akik éltek a tárgyalásról lemondás jogintézményével.

Miskolci vádlottak

Az ügy elsőrendű vádlottja – egy miskolci székhelyű kft. ügyvezetője – 2012-ben és 2013-ban kötött színlelt munkaerő-kölcsönzési megállapodásokat legális tevékenységet nem végző vállalkozások képviselőivel. Ezeket a cégeket csak azért hozták létre, hogy más gazdasági társaságok munkavállalókat oda jelentsék be, így csökkentve az adó- és járulékterheket. 

Az elsőrendű vádlott a nála foglalkoztatott, és valójában senkitől nem kölcsönzött munkavállalók kölcsönzöttként történő hamis feltüntetése révén, az őt, mint tényleges munkáltatót terhelő adók és járulékok bevallásának elmulasztásával, illetve valótlan tartalmú bevallások benyújtásával két év alatt folyamatosan, rendszeres haszonszerzésre törekedve összesen több mint egymillió forint hiányt okozott a központi költségvetésnek.

A vádhatóság szerdai közlése szerint az ügyvezető Miskolcon – részben ismeretségeit, részben bizonyos rokoni kapcsolatokat felhasználva – más cégtulajdonosokat is rávett arra, hogy az ő példáját követve kössenek fiktív munkavállalói szerződéseket az erre szakosodott bűnszervezet tagjaival. Ezzel összefüggésben újabb húszmillió forintos vagyoni hátrány érte az államot. 

A többi vádlott által elkövetett bűncselekményekkel okozott kár további 13,5 millió forint – állítja a Heves Megyei Főügyészség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés