Hirdetés
Hirdetés

Öt év, mert hagyta meghalni az édesanyját

| 2018. 04. 23. | 21:56:00
Helybenhagyták a Miskolci Törvényszék ítéletét.
Öt év, mert hagyta meghalni az édesanyját
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerősen 5 év börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla hétfőn azt a férfit, aki nem gondoskodott beteg édesanyjáról és az végül totálisan legyengülve meghalt.

A testvérét, aki ellen az ügyészség szintén vádat emelt emberölés bűntettében, másodfokon is felmentette a bíróság. A tábla hétfői határozatával helybenhagyta a Miskolci Törvényszék tavaly októberi döntését.
A két férfi és édesanyjuk közös háztartásban laktak. A nő egészsége egyre romlott, többször is kórházi kezelésre szorult. Az ítéleti tényállás szerint 2014 márciusában a sértettet a kórházi kezelés után hazaengedték. Az egyik gyereke ebben az időszakban előzetes letartóztatásba volt. 

Az idős asszony számára a kórházban előírták, hogy keresse fel a háziorvosát és gondoskodjanak ápolási, vagy szociális intézményben történő elhelyezéséről. Az elsőrendű vádlott azonban ezt nem teljesítette, bár észlelte, hogy anyja mind rosszabb állapotban van. Bár előfordult, hogy felajánlotta a kórházi ápolást az anyjának, az elutasította. 

Az asszony a halálát megelőzően gyakorlatilag mozgásképtelen volt, nem tudott önállóan enni, inni, lesoványodott, nem kommunikált. Ekkor a fiának kötelessége lett volna orvost hívni – indokolta a bíróság a határozatot. Ezt azonban a vádlott elmulasztotta. A nő halálának bekövetkezése megfelelő gondozással, rendszeres, tartós táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel valószínűleg elkerülhető lett volna. Amennyiben idejében célszerű, szakszerű orvosi kezelésben, ápolásban részesül, az élete nagy valószínűséggel megmenthető lett volna – mutatottak rá az ítélet során. 

Hirdetés
Hirdetés