Hirdetés
Hirdetés

Tésztagép szakította le egy miskolci férfi karját, itt az ítélet

| 2018. 11. 20. | 20:16:00
A négygyermekes férfi 2016-ban szenvedett balesetet.
Tésztagép szakította le egy miskolci férfi karját, itt az ítélet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A másodfokú bíróság ítéletet hozott annak a férfinak a munkaügyi perében, aki munkavégzés közben Miskolcon balesetet szenvedett és a tésztagyúró gép leszakította a jobb alkarját.

A betanított tésztagyártóként dolgozó felperes 15 millió forint sérelemdíj megfizetése iránt indított peres eljárást, mivel 2016. június 30-án munkavégzés közben a száraztészta gyártó gép jobb kezét behúzta és jobb alkarját leszakította.

Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a munkáltató mulasztott akkor, amikor úgy vonta ki a gépet az üzemeltetésből, hogy ezt nem tüntette fel rajta, és abban is mulasztott, hogy nem ellenőrizte a munkavállaló munkavégzését rendszeresen.

Ekkor ugyanis észlelnie kellett volna, hogy egy működésből kivont gépet használ. Ellenben a munkavállaló ismerte a gép hibáját, tisztában volt azzal, hogy a kényszerkapcsolat ki volt iktatva, ami a védőrács felemelése esetén a gép működését leállította volna és ennek tudatában dolgozott a gépen.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú ítéletében 3 millió forint és kamatai sérelemdíj megfizetésére kötelezte azt a munkáltatót. Az ítélettel szemben mindkét fél fellebbezést nyújtott be.

A felperes kérte, hogy a másodfokú bírság a sérelemdíj összegét 15 millió forintra emelje fel, míg az alperes a felperes keresetének teljes elutasítását kérte.

A másodfokú bíróság ítéletében kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a baleset bekövetkeztének körülményeit, annak következményeit, a munkáltató és a sérült munkavállaló munkavédelmi szabálysértéseit és a sérült vétkes közrehatását is, azonban bizonyos körülményeknek nem tulajdonított kellő jelentőséget. Így

a törvényszék nagyobb nyomatékkal értékelte, hogy a férfi jobb kezes volt, kétkezi munkát már nem végezhet, és végleges, maradandó fogyatékosságot szenvedett. Az említett körülményekre tekintettel a törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, és a fizetendő sérelemdíj összegét 10 millió forintra felemelte.

Az ítélet jogerős, ellene további fellebbezésnek nincs helye.

A férfi egyébként feleségével négy gyermeket nevel. A 24.hu-nak elmondta: a feleségének köszönheti, hogy túl tudtak jutni a szörnyű időszakon. Azt is hozzátette: volt főnöke egyszer sem kereste a munkahelyi balesete után.

A lap úgy tudja, a Miskolci Járásbíróságon az ügyvezetővel szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folyik büntetőeljárás. A büntetőügyben várhatóan szerdán hirdet ítéletet a bíróság.

 

Hirdetés
Hirdetés