Hirdetés

Miskolcon is volt irodája a focibolond csalónak

borsodihir.hu

2019.04.10. 10:02

Miskolcon is volt irodája a focibolond csalónak
Ítélethirdetés a Debreceni Törvényszéken (Fotók: Cívishír)

Százakat vert át, 10 évre ítélték K. Sándort Debrecenben.

Hirdetés

Jogerősen 10 év börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Törvényszék „az ebesi brókerként” elhíresült K. Sándort április 10-én. A másodfok ezzel enyhítette a férfira tavaly árilisban a Debreceni Járásbíróság által első fokon kiszabott 12 év börtönbüntetést.

A vádlottat másodfokon 556 rendbeli csalás, sikkasztás bűntettében, valamint 552 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondták ki bűnösnek.
Az ítélet szóbeli indokolása során elhangzott: a vádlott terhére rótt csalás és sikkasztás bűntettek, hamis magánokirat felhasználása vétségek miatt kiszabható szabadságvesztés felső határa 15 év. A büntetés kiszabása során a bíróság számára az úgynevezett középérték az irányadó, ami ez esetben 10 évet jelent. A Debreceni Törvényszék azért enyhített az első fokon kiszabott 12 éven, mert „nem hagyhatta figyelmen kívül”, hogy K. Sándor által elkövetett több mint ezer bűncselekmény közül „csak” 3 minősült a felső határ felé mutató esetnek (az üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalásokról van szó). Továbbá annak a bírói gyakorlatnak sem mondhatott ellent a törvényszék, amely a hasonló súlyú ügyekben, a hasonló személyi körülményekkel rendelkező elkövetőkkel szemben szintén a középértéket vette figyeleme az elmúlt időszakban a büntetéskiszabás során. Ez az enyhítés oka.

Az ügyben a bíróság korábban csaknem 1,8 milliárd forint értékben adott helyt több mint 500 sértett polgárjogi igényének. Emellett kötelezte a vádlottat 5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.  A sértettek zömmel életkezdő fiatalok voltak, akik kezdeti megtakarításukat bízták a vádlott által irányított gazdasági társaságokra. De akadtak idősek is, vagy akik a gyermekeik továbbtanulását szerették volna fedezni ily módon.
K. Sándor nem volt válogatós, rokonaik, barátait, jó ismerőseit, munaktársait egyaránt átverte. Ahogy Csizmadiáné dr. Pethő Tímea bíró rámutatott, a csalássorozattal „nagyszámú sértett” került rosszabb élethelyzetbe.

A szerdai ítélethirdetés során szintén elhangzott, hogy a büntetőeljárás zár alá vették a vádlott tulajdonait, a hozzá köthető vagyont. A károsultak a jogerős ítélet birtokában kérhetnek végrehajtást. Az azonban, hogy mikor és mennyit látnak majd a pénzükből a jövőben, a végrehajtási eljárás eredményességétől függ. 

Nyíregyházán, Miskolcon, Budapesten is megjelent

Az utóbbi évek egyik legkiterjedtebb, de sajnos egyáltalán nem példa nélküli hajdú-bihari csalássorozatáról tudni kell: K. Sándor volt az, aki a Civis Globál Brókerház Zrt. nevű cégével naiv és pénzügyekben járatlan emberek százait csapta be. A férfi eleinte Debrecenben tevékenykedett, a főutcán is bérelt irodát, több üzletkötőt foglalkoztatott. Hangzatos befektetések ígéretével (tengeri olajlelőhely kiaknázásától kezdve részvény- és devizapiaci manőverekig) magasan a banki hozamok fölé ígért. Egy évre legalább 12 százalékos kamattal kecsegtetett, ami persze jóval több is lehetett, ha az ügyfél hajlandó volt 1, 3 vagy akár 15 millió forintot vagy annak megfelelő összegű eurót, amerikai dollárt, angol fontot vagy svájci frankot elhelyezni nála. Arról is gondoskodott, hogy az ügyfelek legalább 1 évig ne nagyon akarjanak a pénzükhöz jutni, azt ugyanis a tőkére vetített 5 százalékos levonással büntette. 

Elgondolkodtató, hogy a 2011. őszi indulás után egy évvel szabályosank özönlöttek a reményteli befektetők, K. Sándor pedig Budapesten, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsen is irodát nyitott. Hiába figyelmeztettek különböző felületeken és a sajtón keresztül a pénzügyi felügyeletek, a pénz egyre csak áramlott K. Sándorékhoz. 

K. Sándor az ebesi futballt is bőkezűen támgatotta a mások pénzéből: az addig csak a megyei bajnokságokban szereplő klub kivívta az NBIII-as tagságot a Körmend ellen 2013 nyarán. Olyannyira dőlt a lé, hogy a vasi városba repülőgéppel tervezték vinni a szurkolókat… 

A vádlott több évet töltött már előzetes letartóztatásban, jelenleg a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben tartják fogva.

Az ítéleti tényállás alapján K. Sándor 2011 decembere és 2013 októbere között csaknem 850 befektetési szolgáltatásról szóló megállapodást kötött négy cég nevében. Ennek kapcsán a büntetőeljárás során a Debreceni Járásbíróság megállapította: 1,7 milliárd forintot és mintegy 500 millió forint értékű devizát bizonyíthatóan átadtak a vádlottnak, miközben ő mindössze 140 millió forint értékű befektetést fizetett vissza. Ugyanakkor vélelmezhető, hogy a kár összege ennél is nagyobb, csak a sértettek egy része nem jelentkezett a nyomozó hatóságoknál.

K. Sándor idén márciusban teljes körű, a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett. Így a másodfokú eljárásban ő és védője felmentésért már nem, csak jelentős enyhítésért fellebbezett. Mivel a beismerés már az elsőfokú ítélet, a bizonyítási eljárás lezárulása után történt, a bíróság csak csekély fokú enyhítő körülményként vette figyelembe – hangzott el.

Az eljárás egyik fontos kérdése az volt, hogy mi lett a befizetett pénz sorsa, ezt kérdezte egy tanú is korábban K. Sándortól, mire ő kitérő választ adott. Ami valószínű: a társaságok működtetése, fenntartása mellett a férfi a saját és családja megélhetését, életszínvonalát biztosította a befizetésekből. A cégek bankszámláiról – bizonyíthatóan – 940 millió forintot vettek ki készpénzben. Nehézséget jelentett a bizonyítás során, hogy a bankok számos pénzkivételről nem tudtak bizonylatot felmutatni. A társaságok pénzügyi adataiból sem derült ki konkrétum: nem volt rendben a könyvelés és mérleget sem adott le a cég.

RaL

csalásDebreceni Törvényszék

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés