Cégvezetőket ítéltek el a szörnyű tiszaújvárosi munkabaleset miatt

borsodihir.hu

2019.05.17. 14:38

Cégvezetőket ítéltek el a szörnyű tiszaújvárosi munkabaleset miatt
A sértett maradandó sérülést szenvedett (Illusztráció: Pixabay)

Egy nőnek leszakadt az egyik alkarja. A bíróság pénzbüntetéseket szabott ki.

Hirdetés

Nem jogerősen fejenként 540 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a Tiszaújvárosi Járásbíróság május 17-én azt a két cégvezetőt, akik vétkesnek bizonyultak abban, hogy 2015 nyarán egy nő egyik alkarját letépte egy dagasztógép.

A büntetlen előéletű vádlottakat foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt marasztalta el a bíróság, kötelezve őket több mint 1,5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak cégvezetőként tudtak arról, hogy az üzem egyik tésztadagasztó gépe meghibásodott. A berendezés működőképes volt ugyan, de a tartálya fedelének felnyitásakor a biztonsági kapcsolók nem léptek működésbe, így a gép nem állt le, hanem tovább dolgozott. Ebben a formában – munkavédelmi szempontból – tilos lett volna üzemeltetni. 
A sértett azonban – szól az ítélet – azt az utasítást kapta az egyik vádlottól, hogy ezzel a meghibásodott géppel dolgozzon. Amikor a nő felnyitotta a gép tartályát és belenyúlt, a forgásban lévő tengelyek leszakították a bal alkarját. 

A bíróság azt is felrótta a terhelteknek, hogy nem biztosítottak a sértettnek munkavédelmi eszközt és balesetvédelmi oktatásban sem részesítették. 

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentett be, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn nyilatkozata megtételére. A büntetőeljárás a Miskolci Törvényszéken folytatódik.
A nő egyébként 20 millió forint kártérítést kér a baleset miatt polgári eljárásban.
bíróságTiszaújvárosMunkabaleset

Szóljon hozzá!

Hirdetés