Hirdetés
Hirdetés

Öt év börtön az ózdi rabszolgatartónak

| 2019. 10. 21. | 17:20:00
Az áldozat hosszú éveken keresztül nyelte a verést, a megaláztatást. Vádlott és védője fellebbeztek.
Öt év börtön az ózdi rabszolgatartónak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem jogerősen 5 év börtönbüntetéssel sújtotta az Ózdi Járásbíróság október 21-én azt a férfit, aki éveken keresztül ingyen dolgoztatta, bántalmazta egy ismerősét.

A vádlottat sanyargatásával elkövetett kényszermunka, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés és maradandó fogyatékosságot okozó könnyű testi sértés elkövetése miatt mondta ki bűnösnek a bíróság.

Az ítéleti tényállás szerint a lakhatással és biztos megélhetéssel nem rendelkező sértett még 2008-ban költözött a vádlotthoz és annak családjához. Megállapodtak, hogy elvégzi a ház körüli munkákat, gondozza az állatokat és fát vág. A megállapodás arról szólt, hogy cserébe lakhatást, napi háromszori étkezést és fizetséget kap. A vádlott az egyezséget csaknem két éven át betartotta, de 2010-től egyre rosszabbul bánt a férfival: többször megütötte, elvette a szociális segélyét, a közmunkából származó jövedelmét. Később arra kényszerítette, hogy hagyja ott a munkahelyét.

2014-ben a vádlott és családja átköltözött egy másik ózdi ingatanba, ahová a sértettet is magukkal vitték, beköltöztetve a nyári konyhába. A bántalmazások ezt követően rendszeressé váltak. A sértett többször megpróbálta otthagyni a férfit, egyszer például Miskolcon akart munkát vállalni, de a vádlott mindig utánament, visszahozta és megverte. Az is előfordult – szerepel az ítéletben –, hogy a bűnelkövető ásóval sújtott áldozata fejére, aki a karjával fogta fel a csapást. A férfinek csontja törött, s mivel nem fordult orvoshoz, a csont deformálódva forrt össze. 

Az éveken át tartó sanyargatás tavaly februárban ért véget, amikor a vádlott acélbetétes bakancsával úgy megrúgta a sértett fejét – mert az túl kevés fát vitt haza az erdőből –, hogy gyökerestől kitört az egyik foga. Másnap hajnalban végre sikerült megszöknie. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg vádlott és védője fellebbezést nyújtott be. Az ügy a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

 

Hirdetés
Hirdetés