Nyéstai gyilkosság: a figyelőkre is életfogytiglant kérnek

borsodihir.hu

2020.02.19. 16:26

Nyéstai gyilkosság: a figyelőkre is életfogytiglant kérnek
Rendőrök vezetik el az egyik vádlottat (Fotó: Police.hu)

A fellebbviteli ügyészség enyhének találja az első fokon kiszabott fegyházbüntetéseket.

Hirdetés

Életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta a Debreceni Fellebviteli Főügyészség két nővel szemben, akik részt vettek a 2017-es nyéstai emberölésben. 

A vádlottak egy ötfős társaság tagjaiként a figyelők szerepét választották, míg három férfi vascsővel felszerelkezve bement egy idős nő házába. A nem jogerős ítélet megállapította, az egyik vádlott régóta ismerte a segítőkész, jószívű áldozatot, aki támogatta is a rászorulókat. A támadók az éjszakai órákban közelítették meg a házat, majd a férfiak behatoltak az épületbe. A sértett felébredt a zajra, mire az egyik férfi nekiesett, és lényegében agyonverte. A férfiak élelmiszereket és néhány tízezer forintot találtak a házban, a zsákmány szétosztották. 

A Miskolci Törvényszék nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 12-20 év fegyházbüntetéssel sújtotta az egymással rokoni kapcsolatban álló vádlottakat. A nőt vascsővel tizenkétszer megütő férfit tettesi, a többi vádlottat bűnsegédi minőségben marasztalták el.

– A két nő abban a tudatban figyelt odakint, hogy a társaik súlyosan bántalmazzák a nőt – közölte a fellebviteli főügyészség. Mint írták, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség erőszakkal, éjjel, felfegyverkezve és csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntette miatt is indítványozta a vádlottak felelősségre vonását. A vádhatóság álláspontja szerint nemcsak a korábban erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények miatt többször is büntetett férfi vádlottakkal, hanem a büntetlen előéletű női elkövetőkkel szemben is életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabása indokolt. 

A brutális élet elleni bűntett elkövetőivel szemben a társadalom védelmének biztosítása kiemelt és elsődleges büntetési cél, amelynek biztosítására az indokolatlanul enyhe büntetések nem alkalmasak – szögezték le.

A vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés, másodlagosan eltérő bűncselekmény megállapítása és enyhébb büntetés kiszabása érdekében fellebbeztek. A másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla dönt.
DebrecenemberölésBorsod-Abaúj-ZemplénügyészségNyésta

Szóljon hozzá!

Hirdetés