Hirdetés
Hirdetés

Kalauzt fenyegetett Mezőzomboron, letöltendőt kapott

| 2020. 03. 13. | 10:05:00
Azt mondta, a vonat alá dobja. Az ítélet nem jogerős.
Kalauzt fenyegetett Mezőzomboron, letöltendőt kapott
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szerencsi Járásbíróság ítéletet hozott azoknak a jegy nélkül utazó vádlottaknak az ügyében, akik megveréssel és azzal fenyegettek meg egy jegyvizsgálót, hogy a vonat alá dobják. 

Az ítélet szerint a vádlottak 2019 áprilisában Mezőzomboron szálltak fel a vonatra és az Olaszliszka-Tolcsva állomásig kívántak utazni. Az őket ellenőrző jegyvizsgáló közölte velük, hogy ha nem vesznek jegyet, le kell szállniuk a vonatról, mire a vádlottak a sértett felé indultak és megveréssel fenyegették meg. A jegyvizsgáló kilépett a vonat kocsiból az előtérbe és telefonon értesítette a rendőrséget. A vádlottak követték a sértettet, majd a vonat ajtajához szorították, miközben egyikük tovább fenyegette. Amikor a vonat megérkezett a bodrogkeresztúri állomásra a sértett lemenekült a vonatról, de a vádlottak utána mentek és továbbra is azzal fenyegették, hogy a vonat alá dobják. A vádlottak cselekményének a kiérkező rendőrök intézkedése vetett véget.

A jegyvizsgáló közfeladatot ellátó személynek minősül, és mint ilyen, fokozott büntetőjogi védelemben részesül, bántalmazása bűncselekmény.

Ítélet első fokon

A bíróság a vádlottakat társtettesként elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek.

  • Az elsőrendű vádlottat 2 és fél év fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.
  • A másodrendű vádlottat másfél év börtönbüntetésre ítélte, melynek a végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Mindkét vádlott esetében súlyosító körülmény volt, hogy társtettesként követték el a cselekményt, míg az elsőrendű vádlott vonatkozásában további súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy már több alkalommal került összeütközésbe a törvénnyel. 

Hirdetés
Hirdetés