Keveslik a korrupció miatt elítélt borsodi pénzügyőr büntetését

Borsodihir.hu

2020.03.26. 14:45

Keveslik a korrupció miatt elítélt borsodi pénzügyőr büntetését
Félrevezette volna a célszemélyt a vádlott (Fotó: Freepik)

A debreceni táblabíróságon hirdetnek másodfokú ítéletét.

Súlyosabb büntetést indítványoz a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azzal a Borsod megyei volt pénzügyőrtiszttel szemben, aki a vád szerint 5 millió forintot próbált megszerezni korrupt módon. A vádhatóság március 26-i közleményében felidézte, a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt letartóztatott főhadnagyot nem jogerősen 4 év szabadságvesztéssel, míg társát felfüggesztett börtönnel sújtotta a bíróság. 

Az ítéleti tényállás szerint a bűnügyi nyomozási feladattal is megbízott pénzügyőrtiszt úgy döntött, hogy áruba bocsátja információit. Bűntársa közreműködésével kapcsolatba lépett a sértettel, valótlanul állítva, hogy büntetőeljárás indult ellene. A vádlott azt üzente, hogy segédkezik az ügy lehetőség szerinti elsimításában, a fizetséget 5 millió forintban megjelölve. Próbálkozása nem járt sikerrel, mert az érintett elzárkózott.

Az elsőfokú ítélet kihirdetése után az ügyészség a büntetés jelentős súlyosítása, vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja az, hogy a törvény szigorának következetes alkalmazása esetén a szabadságvesztés büntetés középmértékétől való eltérésnek törvényes indoka nincs.

–  Különösen nagy nyomatékkal kell értékelni a hivatali korrupciós jelenségek elszaporodottságát. Magyarországon egyes határmenti megyékben az utóbbi években számos üzletszerűen és szervezetten elkövetett hivatali korrupciós bűncselekmény történt. Ez a jelenség rendkívül veszélyes a társadalomra, hiszen az emberek törvény előtti egyenlőségének alapelvét sérti, emellett a közbizalmat is súlyosan csorbítja –  indokolták a súlyosbítási indítványukat.

A büntetőperben a Debreceni Ítélőtábla hoz másodfokú határozatot.

MiskolcDebrecenkorrupcióügyészségvesztegetéspénzügyőr

Szóljon hozzá!

Hirdetés