Miskolciakat is hívogatnak telefonos csalók

Borsodihir.hu

2020.03.25. 14:36

Miskolciakat is hívogatnak telefonos csalók
Mindig akad, aki visszahívja az ismeretlen számot (Fotó: Pixabay)

Nehogy visszahívják a külföldi számokat, a pénzüket akarják!

Hirdetés

A napokban újra többen panaszkodnak arra, hogy ismeretlen, külföldi számokról hívják őket telefonon. Amennyiben valaki visszahívja az adott számot – figyelmeztet március 25-i közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság  –, úgy magas költségei keletkezhetnek!

Egy ilyen hullám volt tavaly tavasszal is, akkor sokan keresték az ügyben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot és a a mobilszolgáltatókat. A hívások most is a világ számos pontjához köthetők Tunéziától Fehéroroszországig. Ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy a telefonszámokat egy szoftver generálja véletlenszerűen. A hazai szolgáltatók tavaly folyamatosan tiltották le ezeket a gyanús számokat.

A Japánból eredő wangirinek vagy scam hullámnak is nevezett csalás lényege: a hívók tömegesen próbálják rávenni az embereket arra, hogy az adott –  vélhetően emelt díjas –  számot a fogadó fél visszahívja. A legtöbben nem reagálnak, de azért mindig akad, aki visszahívja az ismeretlen számot. A wangiri jelentése: „egy csörgés és leteszik”.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy az ismeretlen külföldi számról érkező hívást ne fogadjuk és semmiképp ne hívjuk vissza! Lehetőség szerint lépjünk kapcsolatba a hálózati mobilszolgáltatóval, kérve a konkrét telefonszám blokkolását! Soha ne adja meg a személyes adatait ismeretlen hívóknak!
rendőrségDebrecencsaláswangiri

Szóljon hozzá!

Hirdetés