Fény derült egy 15 évvel ezelőtti csecsemőgyilkosságra

borsodihir.hu

2020.06.23. 10:47

Fény derült egy 15 évvel ezelőtti csecsemőgyilkosságra
Ebbe a ruhába tekerték a gyereket.

Szeméttelepen találták meg az újszülött holttestét.

Hirdetés

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnü­yi osztálya 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen folytatott eljárást 2004-ben. A nyomozást 2004. szeptember 24-én rendelték el egy Péteri községhez tartozó szeméttelepen talált élettelen csecsemő ügyében. Petőfi Attila, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának őrnagya elmondta, guberálók jelezték a rendőrségnek, hogy egy nejlonzacskóban csecsemőholttestre leltek a szemétbánya egy lecsupaszított részén.

A helyszíni szemle, majd később a boncolás is megállapította, hogy az érett, életképes, fiú újszülött halálát magára hagyás, kihűlés és részben fulladás okozta.

Az ügyben többirányú szakértői és adatgyűjtő tevékenységet folytattak, ennek ellenére sem tudták a csecsemő édesanyját felkutatni, illetve a bűncselekmény helyét, idejét, részleteit megismerni. A nyomozást, az elkövető kilétének ismeretlensége miatt 2004. november 23-án felfüggesztették – olvasható a police.hu oldalon.

A rendőrök 2020-ban áttekintették és újraértékelték az ügyben keletkezett dokumentumokat. – Ismételten elemeztük a tudomásunkra jutott információkat, majd április 23-án elrendeltük a nyomozás folytatását. A vizsgálat során feltérképeztük a 2004. január 1. és december 31. között Péteriben élt, állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező, szülőképes nőket. Az elsődleges vizsgálat 440 asszonyt érintett, majd innen tovább szűkítettük a kört. A tanúvallomások után 55 potenciális anyajelölt maradt – sorolta az őrnagy. Az adatgyűjtés és a beszerzett DNS-minták után az eredményeket anyasági vizsgálat céljából a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Genetikai Intézetének megküldték elemzésre. A szakvélemény kihozta, hogy már az első körben látókörükbe került, egy jelenleg 48 éves péteri nő volt a gyermek biológiai édesanyja. Ezek alapján tanúként kihallgatták az asszonyt, aki elismerte, hogy 2004. szeptember 23-án, az éjszakai órákban egy kisfiúnak adott életet a családi házukban. Ott élt együtt a korábbi házasságaiból származó öt gyermekével és akkori férjével. Vallomásában elmondta, nem tapasztalt magán terhességi jeleket, ebből adódóan a szülés is váratlanul érte. Akkori férje, S. József szintén megdöbbent a nem várt eseményen. A házastársak között a kisfiú érkezése miatt heves vita tört ki, a veszekedés csillapodását követően, amikor a nő bement a fürdőszobába, hogy rendbe hozza magát, a férje eltűnt a házból a gyermekkel együtt.

Mint kiderült, S. József több réteg textíliába, majd egy nejlonzacskóba csomagolta a csecsemőt, és kitette a ház elé a lomtalanításra ítélt holmik közé.

Aznap három körben vitték el a hulladékot a házak elől, vélhetően a második etapban szállították el az élve született csecsemőt is a szeméttel együtt. A férj, mint aki „jól végezte dolgát”, visszatért, és halállal fenyegette a nőt, ha a történtekről bárkinek beszél. Az asszony azóta is hallgatott, tanúvallomásában arról beszélt, hogy bár azóta elváltak, mégis félt a haragjától. – A rendelkezésre álló bizonyítékok birtokában elfogtuk a jelenleg 58 éves monori biztonsági őrt, majd meggyanúsítottuk a bűncselekmény elkövetésével. S. József mindent tagadott – mondta az őrnagy.

A férfit emberölés bűntettének minősített esetével gyanúsították meg a nyomozók. Még időben felfedték szörnyűséges tettét, hiszen négy évvel később elévült volna a büntethetőség. A bíróság június 15-én elrendelte letartóztatását.
csecsemőgyilkosság

Szóljon hozzá!

Hirdetés