Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tömegszerencsétlenség: felmentették a halálos balesettel megvádolt miskolci nőt

| 2021. 03. 31. | 14:10:00
Az elsőfokú ítélet szerint a járművezető nem számíthatott arra, hogy megcsúszik.
Tömegszerencsétlenség: felmentették a halálos balesettel megvádolt miskolci nőt
Hirdetés
Hirdetés

Nem jogerősen felmentette a Mezőkövesdi Járásbíróság március 31-én azt a miskolci nőt, akit az M3-as autópályán 2016-ban történt, öt személy halálát okozó autóbuszbaleset okozásával vádolt az ügyészség. Az ügyben halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt folyt büntetőeljárás. 

Az ítéletről szóló bírósági sajtóközlemény leszögezi: a büntetőügyben több tárgyalást tartottak, kihallgatták a vádlottat, a buszsofőrt, az utasokat, a sztrádaszakaszon a baleset idején közlekedőket. Tanúvallomást tettek a helyszínelő rendőrök, a bíróság igazságügyi orvos- és műszaki szakértőket, vezetéstechnikai szakembert hallgatott meg, adatokat szereztek be és értékeltek az időjárási és útviszonyokra vonatkozóan. 

Az autópálya mezőkeresztesi szakaszánál a vádlott elhaladt a busz mellett, amikor az autó megcsúszott, a busz előtt átsodródott a külső sávba és a szalagkorlátnak ütközött. A buszsofőr balra kormányozott, de nem tudta elkerülni az ütközést; a vádlott autója a busz oldalának, majd a busz a bal oldali szalagkorlátnak ütközött, ami megbillentette az autóbuszt és az az oldalára borult. Az ütközést követően az autópályán közlekedő járművek közül több is a baleset helyszínére ért; egy részük már nem tudott idejében megállni, és többszörösen egymásba sodródtak. A baleset következtében öt személy életét vesztette, többen maradandó fogyatékosságot, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek;  21-en könnyebben sérültek meg.

A bíróság ítéletének szóbeli indokolása szerint

a baleset a nő által vezetett gépkocsi váratlan, a vádlottól független megcsúszása és sodródása miatt következett be. A vádlott nem számíthatott az autó megcsúszására, mert a baleset helyszínén az útfelület – a korábbi útviszonyokhoz képest – le volt fagyva. 

Az autópálya megelőző szakaszán jegesedést sem a vádlott, sem a közlekedés más résztvevői nem észleltek, ilyen körülményre a közút kezelője sem figyelmeztetett. Az útburkolat szakaszos jegesedését – a többi balesettel érintett járművezetőhöz hasonlóan – a vádlott csak akkor vette észre, amikor az autója irányíthatatlanná vált. A nő részéről tehát sem a baleset, sem az autóbusszal való ütközés nem volt elhárítható, ezért a bíróság a vádlottat felmentette.

Az ítélet azért nem jogerős, mert az ügyész három munkanapon belül tesz nyilatkozatot a fellebbezés tárgyában.

A nőre korábban 6 év fogházbüntetést kért az ügyészség. Bár a büntetőeljárás egy szakaszában úgy volt, hogy a buszsofőr is a vádlottak padjára kerül, az nyomozó hatóság végül nem látta felelősnek a tragikus balesetben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés