Meghalt a piramisjátékok királya, a szélhámos Bernie Madoff

2021.04.14. 17:04

Meghalt a piramisjátékok királya, a szélhámos Bernie Madoff
Bernie Madoff (Fotó: CNBC)

Sokáig pénzügyi zseninek tartották. Aztán kiderült, hogy nem zseni, hanem közönséges csaló.

Hirdetés

Hirdetés

150 éves büntetése letöltése közben meghalt egy észak-karolinai szövetségi börtönben Bernie Madoff pénzügyi befektető és befektetési tanácsadó, akinek a nevéhez minden idők legnagyobb piramisjáték-botránya fűződik. 82 éves volt. A halál okát nem hozták nyilvánosságra, írja a CNN honlapja.

Madoff 20 milliárd dollárral verte át ügyfeleit, ezzel a történelem legnagyobb pénzügyi csalása kötődik a nevéhez. Hírességeket és átlagembereket egyaránt átvert, szoros kapcsolatot ápolt New York-i zsidó üzleti körökkel, az ő vagyonukat is "elnyelte". Olyan ismert sztároknak úszott el a teljes vagyona, mert megbíztak benne, mint Steven Spielberg filmrendező, Kevin Bacon és Kyra Sedgwick színészek, vagy Fred Wilpon, a New York Mets baseballcsapat tulajdonosa.

Madoffnak az anyja is bróker volt, családi örökség tehát a pénzügyi "szakértelem". 1960-ban alapította Bernard L. Madoff Investment Securities-t, amellyel lassan, de biztosan felépítette a piramisjátékát. Eleinte meglehetősen jó hozamot fizetett, pénzügyi zseninek tartották. Aztán kiderült, hogy nem zseni, hanem közönséges csaló. Mindkét fia a cégénél dolgozott, egyikük, Mark 2010-ben öngyilkos lett. Madoffot 2012-ben ítélték el 150 év börtönre. 

 

csalásbrókerpénzügy

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés