Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosítanák a Molotov-koktélos miskolci támadó büntetését

| 2021. 10. 20. | 13:28:00
Három ember élete forgott veszélyben.
Súlyosítanák a Molotov-koktélos miskolci támadó büntetését
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azzal a borsodi férfival szemben, akit első fokon – nem jogerősen – 8 év fegyházbüntetéssel sújtott a Miskolci Törvényszék többszörösen minősülő emberölés bűntettének kísérlete miatt.

A vádhatóság október 20-án közölte: az ítéleti tényállás szerint a büntetett előéletű terhelt és a sértett gyerekkoruk óta jól ismerték egymást. Azonban egy 2018-as nézeteltérésük tettlegességig fajult. A vádlott még aznap este – ittasan, nyugtató hatása alatt – megjelent a másik miskolci házánál, tudva, hogy a férfi, annak édesanyja és gyermek is tartózkodik odabenn. Ennek ellenére úgy döntött, hogy rájuk gyújtja a házat, s egy égő Molotov-koktélt valóban behajított. Más kérdés, hogy a palackba tömött rongydarab kevéssé itatódott át benzinnel, így a támadó terve csődöt mondott. 

A házból előrohanó férfi kérdőre vonta a vádlottat, aki akkor is azzal fenyegetőzött, hogy „most megdöglesz, rátok gyújtom a házat”. Ezután nyomban rátámadt a sértettre, és egy fakaróval fejbe csapva repesztett, zúzódásos sérüléseket okozott neki. 

A vádlott és védője enyhébb minősítés megállapításáért, valamint enyhítésért fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a három emberi életet veszélyeztető, vétlen családtagok sérelmére is különösen kegyetlen módon elkövetett emberölés bűntettének kísérlete hosszabb tartamú fegyház kiszabását indokolja. A társadalom védelme érdekében nem tűrhető – tették hozzá –, hogy bárki vélt vagy valós sérelmét emberi életet támadó módon torolja meg.

Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés