Hirdetés
Hirdetés

Denevérek pusztultak el a miskolci férfi felelőtlensége miatt

| 2022. 05. 11. | 11:40:00
Vádat emeltek ellene.
Denevérek pusztultak el a miskolci férfi felelőtlensége miatt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat az ellen a 40 éves férfi ellen, aki miatt egy miskolci irodaház bontásakor több mint egy tucat denevér halt meg – írja az ugyeszseg.hu. A vádirat szerint a férfi 2021. január elején, a délutáni órákban egy irodaház tornyának a külső műmárvány borítását bontotta, fentről lefelé haladva a munkagéppel.

Amikor a következő sor burkolati elemeket eltávolította, észrevette, hogy a borítás alatt denevérek bújtak egymáshoz téli álmukat aludva. A férfi, ahelyett, hogy azonnal befejezte volna a munkát, és a műszakvezetőjéhez fordult volna, tovább bontott, így az álmukból felzavart denevérek elrepültek vagy magatehetetlenül a földre hullottak.

A rőt koraidenevér védett faj, természetvédelmi értéke egyedenként 25 ezer forint. A vádlott 81 denevér telelését zavarta meg. 63 maradt életben, míg 18 az épület faláról való lezuhanás következtében, míg másik részük kihűlés következtében elpusztult.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben pénzbüntetést indítványozott.

Hirdetés
Hirdetés