Hirdetés

Vádemelés a bűnözőknek segítő borsodi rendőr ügyében

ugyeszseg.hu

2022.06.23. 10:51

Vádemelés a bűnözőknek segítő borsodi rendőr ügyében
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A debreceni ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását akarja.

Hirdetés

Hirdetés

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség bűnpártolás miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsánál az ellen a borsodi rendőr ellen, aki ismerősei védekezését segítette egy általa nyomozott büntetőügyben – közölte az ugyeszseg.hu. A férfi egy helyi rendőrőrs körzeti megbízottjaként 2020 áprilisában került egy városi rendőrkapitányságon nyomozói beosztásába.

Feladatai közé tartozott egy súlyos testi sértés bűntette miatt 2020 januárban indult büntetőügy nyomozása, amely szerint egy szórakozóhelyen bántalmaztak két férfit. A kamerafelvételek alapján csak azt lehetett megállapítani, hogy az egyik sértettet a szórakozóhely két biztonsági őre kivitte a hátsó bejáraton keresztül, a másik sértettet pedig egy civil ruhás személy kísérte ki, de a bántalmazás a biztonsági kamerák látószögén kívül történt.

A rendőr kihallgatott egy tanút, aki közvetlenül látta a bántalmazást, és fényképekről felismerte a biztonsági őröket, akik abban részt vettek.

A vádirat szerint a rendőr 2020 május elején felhívta a szórakozóhely biztonsági vezetőjét, akivel korábban biztonsági őrként dolgozott együtt, és másnapra egy találkozót beszélt meg vele a kapitányságon. Ekkor a rendőr részletesen tájékoztatta ismerősét a nyomozás állásáról, a tanúvallomásokról és az eljárás lehetséges kimeneteléről, valamint megmutatta a lefoglalt kamerafelvételeket is.

Próbálta megmenteni őket

Ezzel a rendőr a büntetőeljárás sikerét próbálta meghiúsítani azért, hogy az ismerőse érdekeltségi körébe tartozó elkövetőknek lehetősége legyen a gyanúsítotti kihallgatásukat megelőzően megismerni a rendelkezésre álló bizonyítékokat és ezzel a büntetőjogi felelősségre vonás alól esetlegesen – a jogellenesen egyeztetett védekezéssel – kimenthessék magukat.

A volt rendőr nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését. A hivatalos személy hivatali eljárása során elkövetett bűnpártolás bűntette egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Vádiratában az ügyészség a volt rendőrrel szemben – akinek szolgálati jogviszonya időközben megszűnt – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
rendőrBorsod-Abaúj-ZemplénDebreceni Regionális Nyomozó Ügyészségbűnpártolás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ez is érdekelheti