Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a borsodi kaktuszcsempészeket

| 2022. 09. 09. | 14:59:00
A vádlottak több millió forint haszonra tettek szert.
Elítélték a borsodi kaktuszcsempészeket
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Mezőkövesdi Járásbíróság jogerősen elítélte azt két borsodi férfit, akik engedély nélkül szereztek be kaktuszokat azért, hogy később értékesítsék azokat. Az elsőrendű vádlottat 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélték, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztették; a másodrendűt pedig 1 év 9 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték – számolt be a Miskolci Törvényszék a közleményében.

A bíróság által megállapított tényállás szerint éveken át több alkalommal azért utaztak Mexikóba, hogy onnan engedély nélkül védett kaktuszegyedeket hozzanak be az országba, és azokat itthon értékesítsék. A hazahozott fajok között volt olyan, amelyet a kipusztulás fenyeget. A másodrendű vádlott ezen kívül több alkalommal rendelt importengedély nélkül, Thaiföldről, interneten keresztül gyapjas kaktuszegyedeket.

A vádlottak több millió forint haszonra tettek szert.

Az elsőrendű terhelt a tárgyalás mellőzésével hozott joghátrányt nem fogadta el, esetében tárgyalást tűzött ki a bíróság szeptember 8-ra, azonban a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A bíróság a beismerést nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hiszen a több éve folyó nyomozás eredményeképpen megindult büntetőeljárás lefolytatását ezzel jelentős mértékben lerövidítette. Ezt meghaladóan további enyhítő körülmény volt a vádlott megbánása, míg súlyosító körülményként esett latba a több éven át tartó, halmazati elkövetés.

Hirdetés
Hirdetés