Hirdetés
Hirdetés

Jogerősen elítélték a halálos balesetet okozó szikszóit

| 2022. 09. 05. | 16:38:00
A férfi ittasan vezetett.
Jogerősen elítélték a halálos balesetet okozó szikszóit
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerős ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa abban az ügyben, amelyben egy szikszói férfi halálos kimenetelű balesetet okozott Kázsmárkon – olvasható a Miskolci Törvényszék közleményében. Az elsőfokú bíróság korábban a vádlottat halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt 6 év 6 hónap szabadságvesztésre és végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra, valamint 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

[Beillesztett cikk: Halálos baleset: hiába érkezett a mentőhelikopter Kázsmárkra]

A büntetés-kiszabás során a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott ugyanilyen cselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt követte el a bűncselekményt, továbbá azt is, hogy a KRESZ-t többszörösen megszegte és a megengedett sebességet jelentősen túllépte. Enyhítő körülményként vették figyelembe a beismerő vallomását és megbánó magatartását.

Az elsőfokon eljárt Szikszói Járásbíróság szerint a vádlott személygépkocsival haladt 2021. április 30-án a kora esti órákban, ittasan, érvényes vezetői engedély nélkül Kázsmárkon. Az autóban három ismerőse is vele utazott.

A férfi lakott területen haladt a megengedett 50 kilométer per órát jelentősen meghaladó, 120-128 kilométer per órás sebességgel, amelynek következtében egy kanyarban elvesztette az uralmát a jármű irányítása fölött. Az autó megcsúszott és az úttest jobb oldalára sodródott, majd az ott parkoló gépkocsi mellett álló sértett nőnek csapódott. Az autó végül az úttest melletti füves területen állt meg.

A baleset során elsodort nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Az autó utasai közül az egyik férfi a kórházba szállítását követően hunyt el, egy másik utasnak a karja roncsolódott, a harmadik férfi könnyebb sérüléseket, míg a vádlott bordatörést és szegycsonttörést szenvedett.

[Beillesztett cikk: Meghalt a kázsmárki baleset 18 éves sérültje is]

Az ügyészség által súlyosítás, továbbá a vádlotti és védői, enyhítés iránt bejelentett fellebbezések folytán eljáró másodfokú bíróság a szeptember 5-én meghozott határozatával az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A fentieken túl súlyosító körülményként vette figyelembe azt a tényt, hogy a halálos kimenetelű balesetben további két személy is megsérült.

Hirdetés
Hirdetés