Hirdetés
Hirdetés

Enyhítették Gődény büntetését

| 2022. 10. 11. | 17:21:00
Az oltásellenes gyógyszerész még 2020 őszén írt arról, hogy a maszkviselés hatástalan. 
Enyhítették Gődény büntetését
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerősen megrovásra enyhítette a Nyíregyházi Törvényszék a korábban első fokon kiszabott pénzbüntetést a Gődény György ellen rémhírterjesztés bűntett vádjával folyó eljárásban október 11-én.

Az ítéleti tényállás szerint a nyíregyházi férfi 2020 novemberében „A választás szabadsága” címmel adott közre egy írást a saját közösségi oldalán. Ebben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok vásárlási idősávját, valamint azt is írta, hogy a szájmaszkok az egészségre ártalmas és értelmetlen  eszközök. Ezzel az elsőfokú bíróság szerint valótlan tényeket állított, magatartása pedig alkalmas volt a védelmi intézkedések eredményességét akadályozására. Mivel az írás az interneten jelent meg, a vád értelmében a bűncselekményt nagy nyilvánosság előtt – különleges jogrend idején – követte el a terhelt.

A másodfokú bíróság az ítélet indokolása során kiemelte: a férfi felsőfokú gyógyszerész végzettségéből adódóan tisztában volt azzal, hogy a sebészeti maszkokat különböző fertőzések terjedésének megelőzésére már korábban is használták. Így azok alkalmasak lehetnek a cseppfertőzéssel terjedő Covid-fertőzés mérséklésére, megakadályozására. – Állítása, miszerint a maszkhasználat a megelőzésben semmit sem számít, túlmutat a kormányzati intézkedés kritikáján. Az egész országot kimerítő védekezéssel összefüggésben a szólásszabadság nem terjedhet ki a tudottan valótlan tények állítására, híresztelésére – közölte a bíróság. Hozzátették: bár a vádlott által állított valótlan tények nem voltak alkalmasak a védekezés eredményességének meghiúsítására, annak akadályozására igen, így a vádlott megvalósította a rémhírterjesztés bűntettét. 

– Tekintettel a bűncselekmény elkövetése óta eltelt hosszabb időre, a veszélyhelyzet megszűnésére és a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezésre, a kizárólag a rendkívüli jogrend idején elkövethető bűncselekmény miatt a legenyhébb büntetés kiszabása is szükségtelen a vádlott további bűncselekményektől való visszatartása érdekében – világítottak rá az enyhítés okára.

Hirdetés
Hirdetés