Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Országos drograzzia: a miskolci nyomozók 3 kereskedőre csaptak le

| 2022. 10. 27. | 16:02:00
A rajtaütésekben több száz rendőr vett részt.
Országos drograzzia: a miskolci nyomozók 3 kereskedőre csaptak le
Hirdetés
Hirdetés

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) számos egysége részt vett abban a többhetes országos akcióban, amely a drogterjesztőket vette górcső alá. A bűnügyi kartotékon több mint 16 kilogramm lefoglalt kábítószer, 25 gyanúsított és több mint 29 millió elvont vagyon szerepel – számolt be a police.hu. A drograzziát az Országos Rendőr-főkapitányság rendelte el, a rajtaütésekben összesen 456 rendőr vett részt, akiknek a munkáját hét szolgálati kutya segítette.

Az akcióban összesen több mint 16 kilogramm kábítószert foglaltak le, amelyek többsége ketamin, de találtak a nyomozók extasyt, ethyl-hexedronet, marihuánát, kokaint, amfetamint, de még új pszichoaktív anyagnak számító 3 CMC-t is.

A razzia során összesen 25 személy ellen indult büntetőeljárás kábítószer birtoklása, valamint kábítószer-kereskedelem miatt. A 25 gyanúsított közül 18 letartóztatásban várja ügye kimenetelét. Az akció nagyságát mivoltát támasztja alá, hogy a rövid idő ellenére összesen 41 szakértőkirendelés történt. A gyanúsítottaktól lefoglalt készpénz, valamint a különböző vagyontárgyak összértéke pedig megközelíti a 30 millió forintot.

Nem hagyták, hogy az utcára kerüljön

A KR NNI és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelzése alapján indított büntetőeljárást szeptember végén két esetben is. Mindkettőnél azonos volt, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szűrték ki a gyanús csomagokat, amik csomagküldő szolgálaton keresztül érkeztek hazánkba.  

Az első esetben sikerült beazonosítani, hogy a csomag két külföldi férfihoz köthető, de a másik esetben egyelőre ismeretlen tettessel szemben folyik a büntetőeljárás.

A reptéren lefoglalt első csomagban nettó 3 kilogramm MDMA, vagyis extasy volt, melynek feketepiaci értéke mintegy 100 millió forint.

Az elkövetőkhöz köthető lakásban több mint 3 kilogramm ketamint találtak a rendőrök. A páros mindkét tagja ellen kábítószer birtoklása miatt indítottak büntetőeljárást.Miután a gyanúsítottakat őrizetbe vették, a bíróság mindkettőjüket letartóztatta.

A másik esetben két gyanús csomagot szűrtek ki a reptéren a NAV munkatársai. Mindkettőben közel 4-4 kilogramm ketamin volt. Ebben az esetben a nyomozók egyelőre keresik, hogy ki volt a csomag feladója és a címzettje.

A két ügyben lefoglalt ketamin – mely több mint 11 kilogramm – utcai értéke több mint 110 millió forint. Ehhez hozzáadva az MDMA-t, a hatóságoknak összesen mintegy 29 ezer adag kábítószer utcára kerülését sikerült megakadályozni, melynek feketepiaci értéke több mint 210 millió forint.

Bővítették az elkövetői kört

Korábban kábítószer-kereskedelem miatt indított büntetőeljárást a KR NNI miskolci osztálya egy kecskeméti és egy budapesti férfivel szemben még tavaly év elején. A nyomozás során kiderült, hogy a kecskeméti férfinak három másik budapesti társa is lehet.

A felderítés arra is fényt derített, hogy a négy elkövető különböző kábítószert csempészett be hazánkba, összesen több mint 600 kilogramm mennyiségben. Ezek között volt kokain, amfetamin és marihuána is.

A miskolci nyomozók a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének segítségével ütöttek rajta a három elkövetőn október elején. P. Csaba, V. Szabolcs és H. Tamás fővárosi lakásaiban mobiltelefonokat, gépkocsikat és készpénzt foglaltak le. Mint a telefonok forenzikus vizsgálata során kiderült, azokon titkosított alkalmazások futottak.

A nyomozók mindhármukat jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel gyanúsították meg, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat, amit a bíróság időközben elrendelt.

Sorra számolják fel a darknetes piactereket 

A KR NNI győri osztálya a sötét neten keresztüli drogüzelmek likvidálása érdekében több nemzetközi partnerszervvel működik együtt. 2021 decemberében öt személyt sikerült azonosítani, és eljárás alá vonni. A három fiatallal, egyikük édesanyjával és annak férjével szemben kábítószer-kereskedelem miatt indult büntetőeljárás, ami jelenleg is folyamatban van. Hárman közülük azóta is letartóztatásban vannak.

A nyomozás során a győri nyomozóknak sikerült idén nyáron a bűnszövetséghez köthető novemberi darknetes rendelés csomagját is megtalálni az egyik gyanúsítotthoz köthető soproni ingatlanban.

A rendőrök a két akcióban összesen 6 kilogramm amfetamint foglaltak le.

A sor azonban itt még nem ért véget, mert a bűnbanda alacsonyabb szintjén lévő dílereit is sikerült beazonosítania a rendőröknek, így idén október elején a győri nyomozók a Soproni Rendőrkapitányság nyomozóival közösen – összesen 50 rendőr bevonásával – összehangolt razziát szerveztek Sopronban és vonzáskörzetében. Nyolc helyszínen hét embert fogtak el, és több száz gramm kábítószert foglaltak le, köztük marihuánát, amfetamint és kokaint.

A gyanúsítottak ellen – akik szabadlábon védekeznek – kábítószer-kereskedelem miatt indult büntetőeljárás. Egyik társukat még keresik, ellene elfogatóparancs van érvényben.

Véget vetettek a családi üzelmeknek

A KR NNI debreceni osztálya egy éve folytat nyomozást egy törökszentmiklósi házaspárhoz köthető bűnszervezettel kapcsolatban. A rokoni szálakon és a személyes ismeretségen alapuló bűnbanda a nyomozók bizonyítékai alapján tavaly óta rendszeresen értékesített kábítószert és új pszichoaktív anyagot Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben.

A hierarchikus felépítésű bűnszervezet tagjai igen kiterjedt fogyasztói körrel rendelkeztek. A kábítószerek beszerzését, tárolását és értékesítését egymás között konspirált módon, a feladatokat egymás között felosztva végezték. A drogot hozzájuk közvetlenül nem köthető depólakásokban tárolták.

A 14 fős csapat elfogására a debreceni nyomozók a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének, valamint a KR Különlegesszolgálatok Igazgatósága Bevetést Támogató Osztály munkatársainak a bevonásával, valamint a Hajdú-Bihar és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi állományával közösen – 295 rendőr részvételével – összehangolt akciót szervezett.

A rajtaütés két megye öt településén – Törökszentmiklóson, Tiszabőn, Nádudvaron, Püspökladányban és Debrecenben –, összesen 14 helyszínen történt meg október közepén. Ezzel egyidőben akciót tartottak a Jász megyei rendőrök és a Békés megyei rendőrök is.

A debreceni nyomozók összesen 14 elkövetőt fogtak el, 3 nőt és 11 férfit. A kutatások alkalmával összesen bruttó 1930 gramm fehér kristályos anyagot, valamint 39 gramm fehér port foglaltak le. Utóbbiról a vegyészszakértő megállapította, hogy 3 CMC, vagyis új pszichoaktív anyag, míg utóbbiról kimondta, hogy ethyl-hexedrone.

A lefoglalt tárgyak között volt még digitális mérleg, a porciózáshoz használatos különböző eszközök, valamint mobiltelefonok és SIM kártyák is. A gyanúsítottaktól a rendőrök összesen több mint 23 millió forint értékben készpénzt és 6,5 millió forint értékben arany ékszereket foglaltak le.

A nyomozók mind a 14 gyanúsítottal szemben új pszichoaktív anyaggal visszaélés, valamint kábítószer-kereskedelem miatt folytatnak büntetőeljárást. A gyanúsítottak közül egy kivétellel mindenki letartóztatásban van.   

A házaspár ellen vagyonvisszaszerzési eljárás is indult, melynek során a rendőrök ingatlanokat, gépkocsikat, készpénzt és ékszereket foglaltak le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés