Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ritka ragadozó lelövése miatt nyomoztak vadászok ellen

| 2022. 12. 05. | 10:21:00
A nyomozás más gyanús esetekre is fényt derített.
Ritka ragadozó lelövése miatt nyomoztak vadászok ellen
Hirdetés
Hirdetés

Az ügyészség folytatja tovább a büntetőeljárást azokkal a vadászokkal szemben, akik ellen egy barátkeselyű lelövése miatt folyt nyomozás.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság december 5-i közleményében emlékeztetett: tavaly tavasszal eltűnt hazánkban egy jeladóval ellátott barátkeselyű, a hír a sajtót is bejárta. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület keresőkutyás felderítését követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett emiatt a Kisvárdai Rendőrkapitányságon. Mivel a GPS-adatok arra utaltak, hogy a fokozottan védett madarat elpusztították, a rendőrség nyomozást indított. Kiderítették: a Magyarországon elvétve előforduló, kipusztulással fenyegetett ragadozót Szabolcsbáka külterületén, egy üzemi vadászterületen lőtték le vadászfegyverrel.

– A különböző szakértők bevonásával folytatott, aprólékos nyomozás megállapította, hogy a bűncselekményt egy kisvárdai vendégvadász követte el a terület hivatásos gyürei vadászának tudtával és engedélyével. A barátkeselyű a vadászterület gyümölcsösében egy fán tartózkodott, amikor a kisvárdai férfi rálőtt. A fokozottan védett, negyedmillió forint eszmei értéke madár elpusztult. A két férfi, felfogva, hogy milyen madarat öltek meg, leszedte róla a nyomkövetőt, a tetemről pedig a közeli folyóba dobták – tájékoztatott a rendőrség.   

A nyomozás előrehaladtával körvonalazódott – írták –, hogy a terület hivatásos vadászának számlájára más illegális tett is róható. A beszerzett bizonyítékok egyértelműsítették, hogy a férfi két másik társával együtt további állatok elpusztításáért felelős. Több ragadozómadarat ejtettek csapdába, amelyekből négy egerészölyv esetében sikerült bizonyítani, hogy az állatokat elpusztították. Az egyenként 25 ezer forint eszmei értékkel bíró, védett ragadozók tetemeit kazánban égették el vagy azt a látszatot keltették, hogy gépkocsik gázolták el őket.

– A bűncselekményeket 2021 júniusa és novembere között követték el. A hivatásos vadász a területen dolgozó egyik alkalmazottal együtt a fővadász utasítására hajtotta végre ezeket. Az ok pedig nem volt más, minthogy csökkentsék a terület ragadozómadarainak számát. Erre az illegális tevékenységre szerintük azért volt szükség, mert a nagyobb testű ragadozómadarak gyérítették az ő fácán- és tőkésréce-állományukat – közölte a rendőrség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés