Hirdetés

Gránitoklevél: 75 éve diplomázott Miskolcon

me.hu

2017.09.07. 11:35

Gránitoklevél: 75 éve diplomázott Miskolcon

Nem ma volt.

Hirdetés

Mándoki Andor okleveles kohómérnök, külkereskedelmi közgazdász-mérnök 1942-ben szerzett oklevelet a Miskolci Egyetem jogelőde, a József Nádor Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karán Sopronban. A 75 évvel ezelőtti diplomázás emlékére a Műszaki Anyagtudományi Kar részére gránitoklevelet adott át a szeptember 1-jén tartott ünnepi szenátusülésen. 

Gazdag életpálya

A frissdiplomás mérnök az egyetemről rögtön a végzést követően, meghívással kerül a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű RT. szolgálatába, majd rövidesen a Salgótarjáni Acélárugyár vezérigazgató helyettesévé nevezik ki. 1964-től a Kohó és Gépipari Minisztérium Vaskohászati Igazgatóságán dolgozik a kutatási-fejlesztési osztály (majd főosztály) vezetőjeként. A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés műszaki igazgatójaként megy nyugdíjba 1981-ben, ám nyugdíjasként is aktív marad, Vasipari Kutató Intézet Ferinov Külkereskedelmi Irodáját szervezi és vezeti 1983-tól nyolc éven át. 1989-től a Kereszténydemokrata Néppárt gazdasági szakértője, a Közgazdasági, majd az Ipari, Kereskedelmi Bizottság elnöke. 1993 és 1995 között a Dunai Erőmű Rt. és a Magnezitipari Rt. Felügyelő Bizottságának tagja. 1993-2003 között a Hazai Termék, Hazai Munkahely Alapítvány  ügyvezető igazgatója.

Számos szakmai tanulmány, dolgozat írója, kutatási, fejlesztési terv, programok, makrogazdasági elemzések szerzője és előadója. A vaskohászat fejlesztéséről írt doktori értekezését a Marx Károly Egyetem summa cum laude minősítéssel fogadta el. Brüsszelben a Feltalálók Kiállításán 1970-ben ezüstérmet nyert egyik találmányával, amit Svédországban értékesített, ahol megszakításokkal több mint egy évet töltött a szociális piacgazdaságot is tanulmányozva.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti