Hirdetés

Giro: brit győzelem a budapesti időfutamon

| 2022. 05. 07. | 20:35:00
Legjobb magyarként Fetter Erik 45. lett.
Giro: brit győzelem a budapesti időfutamon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A brit Simon Yates nyerte május 7-én a budapesti időfutamot, a második szakaszt a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelynek összetettjében a visegrádi nyitóetapon diadalmaskodó holland Mathieu van der Poel megtartotta éllovas pozícióját.

Legjobb magyarként Fetter Erik 45. lett.

A három magyar résztvevő közül az első szakaszon segítőként dolgozó Peák Barnabás ezúttal arra készült, hogy saját magáért tekerve odategye magát, Valter Attila viszont nem akart kockáztatni, mivel idén nem az összetett a legfontosabb számára. Fetter Erik a szám magyar bajnokaként megkülönböztető trikóban és nemzeti színű aero bukósisakban vágott neki a távnak. Az EOLO-Kometa 22 esztendős bringása a nyitóetap hajrájában bukott, ám megúszta kisebb vágásokkal a balesetet.

A legjobbak közül elsőként a 2017-es Giro-győztes holland Tom Dumoulin tudta 12 perc alá vinni az idejét (11:55), ám nem érezhette sokáig elsőnek magát, a brit Simon Yates ugyanis 11:50 alatt, 46,621 km/órás átlaggal teljesítette a távot, amivel élete egyik legjobb időfutamteljesítményét produkálta a Vuelta a Espana 2018-as bajnoka. A pénteki nyitóetap győzteseként Mathieu van der Poel rózsaszín trikóban és ugyanilyen árnyalatban pompázó időfutamkerékpárral tekerte végig a szakaszt annak tudatában, hogy az összetett elsőség megőrzéséhez 14 másodpercen belül kell megérkeznie Yateshez képest. A sokat kockáztató holland láthatólag a szakaszgyőzelmet is meg akarta kaparintani, ám végül a pályafutása ötödik Giro-szakaszsikerét begyűjtő Yatestől három másodperccel elmaradt, így meg kellett elégednie a második hellyel és a Maglia Rosa megtartásával a Mátyás templom lábánál.

Egy versenyző bukott az időfutamon, az osztrák Tobias Bayer a budai oldalra érve esett el, és bár vissza tudott ülni kerékpárjára, illetve utolsó idővel célba is ért, ezután be kellett ülnie egy mentőautóba kivizsgálásra.

Vasárnap következik az utolsó a magyarországi etap: a Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométert teljesítik a 105. Giro d'Italia résztvevői, akik a hétfői szünnap után már Szicíliában folytatják a 3445,6 kilométer össztávú, május 29-én záruló viadalt.

Hirdetés