Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tömeghalál hírének így még sose örültünk

| 2018. 06. 11. | 19:16:00
Borsodban és Hajdú-Biharban irtanak.
Tömeghalál hírének így még sose örültünk
Hirdetés
Hirdetés

A múlt héten az előzetes terveknek megfelelően 35 ezer hektárt kezeltek, 213 településen és Budapest hat kerületében permetezték a szúnyogokat. A Balatonon, a Tisza-tavon és a Duna mentén biológiai módszerrel gyérítették a szúnyoglárvákat, mérsékelve ezzel a vérszívók utánpótlását. Ezen a héten összesen 148 település belterületén permetezik a szúnyogokat, csaknem 60 ezer hektárt kezelnek, amennyiben azt az időjárás megengedi.

Ezen a héten a nyolcadik hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés.

A héten Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Csongrád és Bács-Kiskun megyében, valamint Sopron térségében permetezik a kifejlett szúnyogokat.

A fákkal, bokrokkal sűrűn benőtt területeken – ahol a levegőről kijuttatott szer nem érné el a szúnyogokat – földi eljárással, autóról permeteznek a szakemberek.

Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrin hatóanyagú készítményt használnak, ami egy piretroid típusú rovarölő szer. Ennek a hatóanyagcsaládnak az alkalmazása széles körben elterjedt, a háztartási rovarirtó sprayk többsége is ezek valamelyikét tartalmazza. A deltametrint a mezőgazdaságban is használják a rovarkártevők ellen. A szúnyogok érzékenysége miatt a szúnyoggyérítéshez tizedannyi irtószert kell kijuttatni hektáronként, mint a mezőgazdasági permetezés során.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés