Hirdetés
Hirdetés

Így előzzék meg a légkondi miatti anyázást!

| 2018. 07. 11. | 17:23:00
Mennyi az ideális hőmérséklet?
Így előzzék meg a légkondi miatti anyázást!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az egyik kolléga kabátban vacog, a másik már nem tud mit levenni magáról: állandó vita tárgya, hogy hány fok legyen az irodában. Magyarországon immár másfél évtizede létezik egy olyan rendelet, ami feketén-fehéren előírja, hogy milyen hőmérsékletet kell biztosítani a munkahelyeken. Mint a témát boncolgatva a hazai LG írja, Mark Zuckerberg Facebook-vezér a fáma szerint a 15 fokot tartja ideálisnak az irodákban. Azt nem tudni, hogy a Facebook sikereiben és fiaskóiban ennek mekkora a szerepe, az azonban biztos, hogy a kutatási eredmények lényegesen magasabb hőmérsékletet tartanak megfelelőnek.

Ne fújassuk másra, de magunkra se!

Az egyesült államokbeli Cornell University kutatói szerint a számítógépekkel dolgozó irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték és a gépelés során 10 százalékos hibaaránnyal dolgoztak. Ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben viszont a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány pedig 25 százalékra emelkedett. Ez a hatékonyságromlás azzal magyarázható, hogy ha valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb energia marad a koncentrációra, gondolkodásra, kreativitásra. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a teljesítmény ilyetén csökkenése óránként és alkalmazottanként 10 százalékos többletköltséget jelent a munkáltatók számára.

Persze a túlzott meleg sem tesz jót a hatékonyságnak. A helsinki műszaki egyetem kutatói által 2006-ban végzett vizsgálat szerint a legmagasabb termelékenység körülbelül 22 Celsius fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a munkateljesítmény. Harminc fokban – állapítják meg – már 9 százalékkal rosszabb a teljesítmény.

– A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani. 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova beérkezünk, így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni – tanácsolja Nagy Sándor József. A dél-koreai multicég magyar leányvállalatának klímaüzletági vezetője azt tanácsolja, kerüljük a direkt légáramot, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítani, cserélni kell, de rendszeres időközönként szükséges a beltéri és a kültéri egységet is karbantartani.

Kreatív vagy monoton munkához?

Magyarországon a zárt térben dolgozó, szellemi munkát végzők számára meleg évszakban 21-24 fokos hőmérsékletet kell biztosítani, a legnagyobb megengedhető hőmérséklet pedig 31 fok. Mindezt egy 2002 óta élő, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjét előíró rendelet szabályozza. Ahogyan azt is, hogy 24 fok feletti hőmérséklet esetén a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt (ivóvizet vagy legfeljebb 4 százalék cukrot tartalmazó alkoholmentes italt) kell biztosítani, továbbá óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni.

Visszatérve a kutatásokra úgy tűnik, a feladat jellegétől is függ, hogy mi az ideális hőmérséklet.

A relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők számára, miközben a hűvösebb, 20 fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat. A magasabb hőmérséklet nem jelent szaunahőfokot: 27 fok felett például romlanak a matematikai képességek. 

Hirdetés
Hirdetés