Hirdetés
Hirdetés

Amikor egy jeges érintésre vágyunk

| 2018. 08. 13. | 22:01:00
Aztán nem túlzásba vinni!
Amikor egy jeges érintésre vágyunk
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jégkrém-fogyasztás ilyenkor, a legnagyobb nyári meleg idején csúcsokat dönt, és mivel a statisztikák szerint évről-évre többet vásárolunk, összesítve már a 20 legkeresettebb élelmiszer között találjuk a jeges finomságokat. Akad olyan üzlet, ahol közel 400 félét tartanak belőle a hűtőládákban, ezért jól jöhet néhány tanács a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform Egyesülettől. 

  • Ha a csomagoláson az olvasható, hogy a termék valamilyen „ízű”, akkor az azt jelenti, hogy ízesítése aromákkal történt. Így például a „csokoládé ízű” jégkrém csokoládéaromák felhasználásával készül, ezzel ellentétben a csokoládés jégkrémben nem lehet kakaó vagy csoki ízű aroma, sőt a barna színt erősítő színezék sem. Viszont legalább 2 tömegszázalék kakaót vagy csokoládét tartalmaz. Ha a csomagoláson gyümölcsöt ábrázoló fotót, képet vagy grafikát látunk, akkor máris biztosak lehetünk abban, hogy az adott gyümölcsből van is a jégkrémben, mivel csak ebben az esetben lehet a csomagoláson ilyen elemet elhelyezni.
  • A light feliratot sokan keresik, azonban érdemes tudni, hogy ez több mindenre is utalhat, például alacsonyabb cukor-, zsír- vagy éppen energiatartalomra. Közös viszont, hogy bármelyikről is szóljon, legalább 30 százalékkal kevesebbet kell tartalmaznia belőle, mint a hasonló termékek”. 
  • Ha egy élelmiszert édesítőszerrel készítettek, akkor ezt a megnevezésében is fel kell tüntetni, hiszen egyeseknél ezek fogyasztásának is lehet kedvezőtlen hatása. Különbséget kell tenni a cukormentes és a hozzáadott cukor nélküli termékek között: utóbbiak például olyan gyümölcsjégkrémek, amelyek cukor felhasználása nélkül készültek, azonban a gyümölcscukor eredendően jelen van bennünk.

  • Összetételük miatt a jégkrémek jó táptalajt jelentenek a romláshoz vezető, vagy gyomor- és bélrendszeri panaszokat kiváltó kórokozó baktériumoknak. Ha jégkristályokat látunk a csomagoláson, felmerülhet a gyanú, hogy egyszer már felolvadt, vagy a kívántnál magasabb hőmérsékleten tartották és újrafagyasztották. Az ilyen jégkrémet ne vegyük meg, és ne fogyasszuk el!

  • A szezonalitása ellenére a jégkrémet tekintsük édességnek, így a kiegyensúlyozott étrendbe hetente egy-két alkalommal, az étkezések befejező fogásaként illeszthető be gond nélkül. 
  • Ügyeljünk az adagra: az egyedileg csomagolt jégkrémek esetén ez nem lehet gond, azonban a hazavihető dobozos jégkrémek esetén már tudatos odafigyelésre van szükség. Ezeknél a fagylalthoz hasonlóan maximum két gombócnyi, azaz 80-100 gramm lehet az adag nagysága.
Hirdetés
Hirdetés