Hirdetés
Hirdetés

Ez a három ok vezet a termékenységi ráta csökkenéséhez

| 2018. 11. 09. | 16:04:00
Felvetődik a nyugdíjkorhatár emelése.
Ez a három ok vezet a termékenységi ráta csökkenéséhez
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Világszerte drasztikusan csökkent a termékenységi ráta az 1950 és 2017 közötti időszakban

– derült ki a The Lancet című orvosi folyóiratban publikált új tanulmányból, amely szerint a világ országainak csaknem felében immár nem születik elegendő gyermek a népesség méretének fenntartásához.

A mutatók szerint 1950-ben a nők átlagosan 4,7 gyereket szültek az életük során. 2017-re a termékenységi ráta csaknem megfeleződött, 2,4 gyermekre csökkent. Amikor egy ország átlagos termékenységi rátája nagyjából 2,1 alá csökken, akkor a népesség idővel zsugorodni kezd. 

A kutatók szerint, ahogy egyre több nemzet válik gazdaságilag fejlettebbé, úgy egyre több országban lesz alacsonyabb a születések száma. A termékenységi ráta csökkenésének semmi köze a spermaszámhoz vagy a termékenységgel kapcsolatban felmerülő egyéb tényezőkhöz, hanem három fő pillérhez köthető: 

  • az alacsonyabb gyermekkori halálozás miatt a nők kevesebb gyereket szülnek
  • könnyebben hozzáférhetőek a fogamzásgátló módszerek
  • egyre nagyobb arányban vannak jelen a nők az oktatásban és a munkaerőpiacon

George Leeson, a népességöregedéssel foglalkozó Oxford Institute of Population Ageing igazgatója szerint azonban mindennek nem kell feltétlenül rossz dolognak lennie, amennyiben az egész társadalom képes alkalmazkodni a nagyszabású demográfiai változásokhoz.

A szakember szerint a munkahelyeknek számos változtatást kell majd bevezetniük és újra kell gondolni a – Nagy-Britanniában jelenleg 68 éves korban maximalizált – nyugdíjazás gyakorlatát is.

Hirdetés
Hirdetés